Előfizetői tartalom

Ropogós számok: hatalmasat nyertek a volt devizahitelesek

Portfolio
Eddig csak becsléseink voltak erről, mára azonban pontosan is kiderült: a tavaly végrehajtott deviza- és forinthiteles elszámolások összesen kicsivel több mint 3,6 millió hitelszerződést érintettek, ebből "mindössze" 1,6 millió hitelszerződés él jelenleg is. Csaknem 92 ezer szerződésnél olyan nagy volt az elszámolási összeg a fennálló tartozáshoz képest, hogy a szerződés megszűnt. A tavaszi (devizaalapú) elszámolások során 733 milliárd forintot, az őszi (többnyire forinthiteles) elszámolások során pedig 31 milliárd forintot kaptak az ügyfelek. A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25%-kal csökkent az elszámolások hatására, az azóta végbement forintkamat-csökkenés pedig még tovább apasztotta őket.

A tavalyi deviza- és forinthiteles elszámolások összesen 3 602 075 hitelszerződést érintettek - derül ki az MNB nemrég közzétett Félidős jelentéséből. E dokumentumban bukkantunk az alábbi táblázatban található számokra is, amelyek szerint az egyoldalú kamatemelések és részben az árfolyamrés miatt a törvényben elrendelt elszámolások 1,866 millió devizaalapú és 1,724...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés