Előfizetői tartalom

A csomag nélkül ijesztően elszállna a költségvetés hiánya

Az idei évben a kormány számításainál kedvezőbb lehet a költségvetés GDP-arányos egyenlege (2,4%-os GDP-arányos többlet), a következő években azonban ijesztő hiányadatokkal találkozhatunk - legalábbis ez derül ki az alternatív költségvetési tanács, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ma ismertetett technikai kivetítéséből. A kormány (konvergencia programban felvázolt) hiánycéljainak teljesüléséhez jövőre 1040, 2013-ban 1400 milliárd forintos egyenlegjavulásra lenne szükség (nettó szinten az alappályához képest), amiből arra lehet következtetni, hogy a Széll Kálmán tervben megfogalmazott, két év alatt 900 milliárd forintnyi intézkedéscsomag nehezen lesz elegendő. Valószínűleg szükség van a konvergencia programból kiolvasható "második csomag" (nominálisan fixált gazdálkodás, az idei 250 milliárdos zárolás tartóssá tétele, adójóváírás szűkítése) végrehajtására.

1400 milliárd forintos rés 2011-ben a költségvetési egyenleg néhány tízmilliárd forinttal jobban alakulhat, mint ami a kormányzati előrejelzésekben szerepel - áll a nonprofit közhasznú társaság első technikai kivetítésében, amelyet a megszüntetett Költségvetési Tanács korábbi elemzői stábjának szakértői készítettek. A jelentés szerint a költségvetési egyenlegre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés