Előfizetői tartalom

A kormányzás átláthatósága nélkül elbukunk

Portfolio
Ha a magyar intézmények, a szabályozás és kormányzás nem lesz átlátható, akkor elbukunk, mert e téren ma nem tudunk a szlovákokkal, a lengyelekkel, de a közeljövőben már a horvátokkal és a románokkal sem versenyezni - mondta Tóth István János, a Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központjának társigazgatója hvg.hu-nak adott interjújában. A korrupció már foglyul ejtette az államot, de a korrupció összefüggéseiről, kiterjedéséről alig lehet általánosságoknál többet mondani, ugyanis hiányoznak a szükséges adatbázisok, még ma is nehézkes a közbeszerzések kutatása. A megítélésünk azonban romlik, és megdöbbentő, hogy 2010-2011-ben a közbeszerzések felénél nem is volt verseny.

Romlik a megítélés Magyarországon tízből három vállalat felsővezetője nem zárná ki a korrupció lehetőségét - állapította meg korábban az Ernst&Young és MKIK GVI közös kutatása. 2011 októberében 300 vállalati felsővezetőt kérdeztek meg, amiből az derült ki, hogy az intézményi környezettel, a szabályozással kapcsolatban rosszabb lett a véleményük, mint egy évvel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés