Előfizetői tartalom

Adósságban fuldokolnak az önkormányzatok

Portfolio
Nem véletlenül próbálja a kormány az eladósodás engedélyhez kötésével megkötni a városi vezetők kezét. Most a települések vezetői saját hatáskörben dönthetnek a hitelfelvételekről, ezen belül is a kötvények kibocsátása volt a legegyszerűbb az elmúlt öt éveben. Ennek meg is lett az eredménye: az önkormányzati szektor 2005-ös 665 milliárdos adósságállománya idén év végére meghaladhatja az 1831 milliárd forintot, de már most is nagyobb a GDP öt százalékánál. Néhány év alatt Szolnok és Kaposvár triplázta az adósságállományát, Hódmezővásárhely kötelezettségei 2002 és 2010 között hatszorosára emelkedtek.

Amint a PwC friss körképe alapján beszámoltunk, idén erőltetett ütemben kezdhetik törleszteni a hiteleiket a 2007-től főként kötvénykibocsátásokkal eladósodott önkormányzatok. Eddig a törlesztési moratórium miatt nem kellett fizetni, most év végéig a kibocsátott kötvények 45 százalékánál jár le a türelmi idő.Kapcsolódó cikkünk2011.04.28Rohamtempóban folytatódna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés