Előfizetői tartalom

Bukhatja a kormány a fontos célokat! - Adóemelés lehet a vége

Portfolio
A kormány munkaerőpiacot, szociális ellátó rendszert és nyugdíjrendszert érintő intézkedéseit vette legfrissebb elemzésében górcső alá a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB). Az anyagot bemutató háttérbeszélgetésen Romhányi Balázs, az intézet vezetője elmondta, hogy a kormány tervei (álláskeresési járadék 3 hónapra történő csökkentése, passzív táppénz megszüntetése, szociális transzferek együttes összegének maximalizálása, rokkantellátások nagy részének megvonása, előrehozott nyugdíjak megszüntetése) összességében kétszer nagyobb költségvetési egyenlegjavulást képesek eredményezni, mint amit a kormány eredetileg kitűzött. Az egykori Költségvetési Tanács szakmai stábjának vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a "csomag" rendkívül nagy mértékben támaszkodik a nyugdíjrendszer átalakításából származó megtakarításokra, amelyek viszont már a kormányzati kommunikációban, még a jogszabályok beterjesztése előtt kezdenek eltűnni. Ebben az esetben jövőre 144 milliárd, 2013-ban pedig 190 milliárd forintos rés keletkezhet a kormányzati tervekben, amit elképzelhető, hogy adóemeléssel (jövedelemtípusú) kényszerül kompenzálni a kormány - hangzott el a bemutatón.

A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője az elemzést bemutató háttérbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a kormány konkrét számokat tűzött ki a munkaerőpiac, a szociális rendszer és a nyugdíjrendszer területén. Az ugyanakkor bizonytalan, hogy a kabinet kiadáscsökkentést, egyenlegjavulást, vagy nettó kiadáscsökkentést ért ez alatt a számok alatt - tette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés