Előfizetői tartalom

Értékelt a monetáris tanács - az inflációval nincs baj, lehet még vágás

Portfolio
A korábbiaknál hosszabb állásfoglalást tett közzé a jegybank a mai kamatdöntő ülés után. A monetáris tanács ebben a dokumentumban a makrogazdasági folyamatokat és a monetáris politika helyzetét értékelte. A közzétett dokumentum szerint a monetáris politika mozgásterét jelentős bizonytalanság övezi. A monetáris politikai lépeseket elsősorban az inflációs folyamatok várható alakulása, a gazdaság ciklikus helyzete és a kockázati megítélés befolyásolja. A dokumentum a tanács többségének véleményére hivatkozva közli, a költségsokkok közvetlen hatásának lecsengése után az inflációs cél teljesülni fog. A jövőbeli kilátásokról szólva az állásfoglalásban az szerepel, hogy "további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha a kedvező pénzügyi piaci folyamatok tartósak és a középtávú inflációs kockázatok mérsékeltek maradnak."

Elmúlt negyedév kamatlépései A monetáris politikában a válság kezdete óta egyszerre vannak jelen a lazítás és a szigorítás irányába ható tényezők. A kereslet drasztikus visszaesése és tartós gyengesége kamatcsökkentést indokolna. A folyamatosan érkező költségsokkok következtében azonban az infláció nem tudott tartósan csökkenni, ami az óvatos kamatpolitika irányába...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés