Előfizetői tartalom

EU-csúcs: átfogó megállapodás, örülnek a befektetők - egyelőre

Portfolio
Hajnal négy órakor véget ért az uniós állam- és kormányfõk csúcstalálkozója Brüsszelben. A csomagnak mind az öt alkotóelemérõl megállapodás született: fenntartható megoldás a görög államadósságra; a fertõzéstõl leginkább fenyegetett Olaszország és Spanyolország további intézkedésekre vonatkozó kötelezettségvállalása; az átmeneti válságkezelõ alap, az EFSF „tûzerejének” növelése; a bankok feltõkésítése és továbblépés a gazdasági kormányzásban. A piacok egyértelmûen pozitívan fogadták a bejelentéseket, de az uniós csúcs megítélését majd az idõ dönti el.Fontosabb részletek A magánbefektetõkre jelentõs, a fennálló követelésük akár (!) 50%-át (mintegy 100 milliárd eurót) elérõ veszteséget hárítanak a korábbi 21%-os terv helyett Ezt mintegy 30 milliárd eurós azonnali "készpénzes kompenzációval" igyekeznek enyhíteni A cél, hogy 2020-ra a GDP 120%-a alá süllyedjen a görög adósságráta a mostani kb. 160%-ról A komoly magánszektori veszteséggel párhuzamosan az EU/IMF is növeli hozzájárulását (109-rõl 130 milliárd euróra) a második görög hitelprogramhoz Az EFSF szabad forrásaira várhatóan négyszeres-ötszörös tõkeáttételt alkalmaznak, így a pénzügyi mentõkeret tényleges beavatkozási kapacitása 1000-1250 milliárd euró körüli lehet Ennek eléréséhez egyelõre két megoldási utat, illetve azok kombinációját is nyitva hagyják az állam- és kormányfõk, döntés novemberben várható A hatalmas mértékû államadóssága és gyenge gazdasági fundamentumai miatt reflektorfénybe került Olaszország november közepére ígért részletes reformtervet A spanyolokat is biztatják további reformokra és egyensúlyjavításra A bankok feltõkésítésérõl is megállapodás született a vártnak megfelelõ formában és mértékben (mintegy 106 milliárd euró)

2011. október 27. 09:39 Megosztás Esnek a csődkockázati mutatók és a kötvényhozamok Az eurózóna csúcstalálkozójáról megjelent eddigi információkat egyértelmûen pozitívan fogadták az állampapírpiaci szereplõk is: az olasz 5 éves CDS-felár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés