Előfizetői tartalom

Ez vár a görögökre, ha tényleg kilépnek az eurózónából

Példátlan eset következhet be a júniusi görög parlamenti választások után. Annak ellenére, hogy mind jogi, mind technikai értelemben erős korlátai vannak, ráadásul hivatalosan egyetlen párt sem támogatja az ötletet, előfordulhat, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Számos részlet igen bizonytalan, ahogy az is, hogy végzik-e már erre Görögországban az előkészületeket, de az bizonyos, hogy ha a pénzcsere bekövetkezik, akkor az nagyon hirtelen fog megtörténni. A tegnapi kocsmai példánkban alkalmazott új fizetőeszköz kibocsátás számos igen komoly kérdést vet fel, de mielőtt cikksorozatunkban ezekkel foglalkoznánk, érdemes végiggondolni a pénzcsere technikai megvalósításának lehetőségeit, a görög hatóságok előtt álló lépések irányait. Főbb pontok, érdekességek: - a június 17-i választások után néhány hétre elegendő pénzük van a görögöknek - ha "kilépnek", akkor az nagyon hirtelen következik be a káros folyamatok (pl. betétkivonás) mérséklése miatt - ha jogilag kilépnek, akkor sem biztos, hogy ez a gyakorlatban is megtörténik (és fordítva), duális pénzrendszer jöhet - a drachmára annyira gyorsan szükség lehet, hogy nem lesz idő létrehozni - szükségmegoldások és jogi-pénzügyi zavarok elé néz az ország - a drachma (ha az jön) akár 80-90%-kal is leértékelődhet kezdetben - ez hatalmas vagyonvesztést okozna a betéteseknek és egyúttal nagy könnyebbséget a hiteladósoknak - a fentiek közül majdnem minden azok múlik, hogy milyen tartalmú törvény születik a "kilépésről", és a drachma fizetési rendszerbeli szerepéről.

Cikksorozatunk első része az említett kocsmai példával:Kapcsolódó cikkünk2012.05.23Az euró kocsmája, avagy mit nyerne Görögország a drachmával? Sorsdöntő választás jön. Mi lenne a kiváltó ok? A június 17-i görög parlamenti választások eredménye és a fizetési övezetből való esetleges kilépésük között az a kapcsolat, hogy ha olyan kormány alakul, amely elutasítja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés