FONTOS Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe
 
Előfizetői tartalom

Íme az adat: siralmas a magyar beruházási eredmény

Portfolio
Tovább tudott csökkenni korábbi nagyon alacsony szintjéről a beruházások volumene a második negyedévben. A KSH tájékoztatójából kiderül, szezonálisan kiigazítva a beruházások volumene 2,2%-kal maradt el az első negyedévihez képest. Éves viszonylatban 5,9 százalékos a visszaesés. Bár utóbbi adat kisebb, mint az első negyedévi 8,6%, az összkép mégsem mondható javulónak, ugyanis most már a gépberuházások, és vele párhuzamosan a feldolgozóipar beruházásai is esnek, vagyis szélesebb körben figyelhető meg a fejlesztő, kapacitásbővítő tevékenység visszaesése Magyarországon. Összességében a növekedés szempontjából kedvezőtlen hírek érkeztek, amennyiben a külső konjunktúra lanyhulásával párhuzamosan tovább csökken a feldolgozóipar aktivitása, akkor elmaradhat a második fél évre várt élénkülés. Bár erről pontosat csak a részletes GDP-adatok megjelentése után lehet mondani, biztosra vehető, hogy a beruházási rátánk tovább csökkent a második negyedévben, pedig már így is messze a legmélyebben volt a régióban.

2012 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, míg a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2,2%-kal mérséklődött ugyanebben az időszakban. A több éve tartó csökkenő trend 2012 II. negyedévét is jellemezte. Az előző évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés