Előfizetői tartalom

Hihetetlenül elmérgesedett a görögökkel a viszony

Portfolio
Hétfőn életbe léptek Görögországban a tőkekorlátozások és a bankok, illetve a tőzsde a hét első felében biztosan nem nyitnak ki. A drasztikus lépés oka, hogy az EKB nem emeli tovább a görög bankrendszernek nyújtott likviditást. Ma az Európai Bizottság elnöke és a német kancellár is egyértelműen a görög kormányt tette felelőssé a hitelprogramról folytatott tárgyalások hétvégi kudarcáért, de ezt határozottan visszautasította hétfő esti beszédében a görög kormányfő. Új hitelezői csomag ajánlat viszont nem lesz, így a görögöknek most vasárnap lényegében a múlt héten érvényes EU/IMF-csomagról kell ítéletet mondaniuk, ha pedig elutasítják azt, akkor a német alkancellár szerint az eurózónából való kilépést választják. A Bizottság elnöke "felvilágosította" a görögöket arról, hogy a csomagban nincs se nyugdíj-, de bércsökkentés. Közben a görög bankok a nyugdíjasok számára kinyithatnak, de csak korlátozott összeget vehetnek fel ők is. A görög miniszterelnök este azt nyilatkozta, nem fogják kidobni őket az eurózónából és újra a mentőcsomag tartalmának elutasítására buzdított. Azt is világossá tette, hogy nem fogják kifizetni az IMF-nek a tartozásukat, mert szerinte azt nem ésszerű elvárni azok után, amit a hitelezők tettek az országgal.Fontosabb részletek Juncker és Merkel szerint a görög kormány nem volt képes a kompromisszumra és önző érdekek miatt szakadtak meg a tárgyalások péntek éjjel. Mindez akkor történt, amikor már az adósság átrendezéséről is folytak egyeztetések, tehát a görög kormány a legrosszabbkor dobta be a népszavazási kártyát. Az EKB vasárnap úgy döntött, hogy a pénteki szinten tartja a görög bankrendszernek szóló életmentő likviditást, bár a görögök 6 milliárd eurós emelést kértek. Emiatt hétfőn kénytelen volt tőkekorlátozásokat és bankszünnapot bevezetni Görögország, a tőzsde sem nyit ki a héten. A görög bankok talán csütörtökön már kinyitnak a nyugdíjasok számára, akik maximum 240 eurót vehetnek fel Juncker felvilágosította a görögöket arról, hogy valójában miről is fognak vasárnap szavazni és egyértelműen a csomag megszavazására buzdított A német alkancellár szerint ha az elutasítók győznek, akkor a görögök a kilépésre szavaznak. A forró görög helyzet miatt Ciprasz ma újra kérte a holnap lejáró EU-mentőprogram néhány napos hosszabbítását. Az IMF vezére még reménykedik, hogy a görögök holnap tudják törleszteni a feléjük fennálló adósságot, de ez szinte esélytelen. Minden európai vezető azt hangsúlyozta ma, hogy nyitva az ajtó a görögök előtt, ha tárgyalni akarnak, akár vasárnap után is. A Wall Street Journal szerint Görögország megerősítette: kedden nem fizetik ki az IMF-et. Ciprasz este egy tévének úgy nyilatkozott: nem fogják kidobni őket az eurózónából.

2015. június 29. 23:12 Megosztás Erről a kérdésről szavazhatnak vasárnap a görögök Eléggé nyakatekertnek tűnik az a kérdés, amelyet várhatóan megszavaztatnak vasárnap a görögökkel: El kell-e fogadni azt a megállapodás-tervezetet, amelyet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés