Előfizetői tartalom

Keserű pirulákkal gyógyítaná Magyarországot az IMF

A jövőre és 2013-ra beharangozott nagyarányú adócsökkentések elhalasztását is felvetette megoldási irányként a Nemzetközi Valutaalap stábja az elmúlt hetekben a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseken - derül ki a tegnap megjelent anyagból. Az IMF azért javasolta ezt a kormánynak, mert hatalmas költségvetési hiánynövekedést vetít előre, amely mellett az államadósság 2012-től újra gyorsan emelkedő pályára állna, akárcsak a kamatkiadások mértéke. A washingtoni szakértők a GDP 4,0%-át (más megközelítés szerint a GDP 5,5%-át) kitevő költségvetési kiigazítást tartanának szükségesnek 2014-ig, miközben a kormány az egyeztetéseken eddig mindössze 2,5% körüli kiigazítási tervet jelzett. Kedvezőtlen az is, hogy a nyilvánossággal ellentétben a kormány az IMF felé azt kommunikálta: a csomagban előnyt élveznének majd a bevételnövelő elemek.

Az IMF tegnap közzétett előrejelzése azt vetíti előre, hogy az idei, a nyugdíjrendszeri átalakítások miatti hatalmas költségvetési többlet (5,7%) után az államháztartás GDP-arányos hiánya jövőre 5,2%-ot érhet el, majd 2013-ban, a válságadók feltételezett "kifutása", illetve a további adócsökkentések miatt sokkolóan magas szintre, 7,2%-ra ugorhat. A gazdasági ciklus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés