Előfizetői tartalom

Kína: ez nem más, mint egy adósságcsapda

Valóban gazdasági csodáról van-e szó Kínában, ami segíthet megmenteni a globális gazdaságot az esetleges második visszaeséstől, vagy egy olyan gazdasági modellről, amely hosszabb távon fenntarthatatlan? A sokak által vizionált kínai gazdasági lassulás puha, vagy inkább "kemény" lesz az ázsiai óriásgazdaságban? Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója ezekre az izgalmas kérdésekre ad választ saját elemzésében, amelyet a Portfolio.hu két részletben közöl. Az elemzés alapvetően a kínai gazdasági növekedés árnyoldalaira, az adósságcsapda felé haladásra világít rá, amelyek megértéséhez szükséges a gazdasági fundamentumok nagyobb perspektívából való bemutatása. Ezt tartalmazza az első rész. A második rész majd az eladósodás folyamatait, illetve a várható kínai gazdasági pályát mutatja be.

Kína súlya a globális gazdaságban. Hat héttel ezelőtt (május 23-i hét) a Sanghaj Composite Index az átlagostól elmaradó forgalom mellett, de fontos támaszt tört le. A senzeni index már április végén beesett, míg a sokak által benchmarknak tekintett Hang Seng tartja magát. Bár a Kínához kötődő tőzsdeindexek nem annyira fontosak a világ tőkepiacai szempontjából, mint maga...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés