Előfizetői tartalom

A feltörekvő országok léphetnek a fejlettek helyére?

Portfolio
Az az állítás, miszerint a feltörekvő piacok lehetnek az új fejlett piacok a jövőben helytálló lehet, hiszen számos tényező ezt támasztja alá. A feltörekvő piacok gyorsabb növekedése, kedvezőbb demográfiai helyzete, alacsonyabb eladósodottsága és hatalmas devizatartaléka egyaránt a feltörekvő piacok kilátásait javítja - írják a Morgan Stanley elemzői. A fejlett és fejlődő országok között ráadásul már nincs akkora különbség, mint ahogy azt korábban gondolták. Például Dél-Korea és Chile már az OECD tagjai, és őket is hamarosan követhetik mások. Hosszú távon azonban még számos problémával kell megküzdeniük a gyorsan fejlődő országoknak.

A feltörekvő országok gyorsabb gazdasági bővülését mutatja, hogy a világgazdasági növekedés 70 százaléka már a feltörekvő országokhoz kötődött a válságot követően. Persze a feltörekvők továbbra is jelentős lemaradásban vannak, így még bőven van tér a további felzárkózásra. Az, hogy a fejlődő piacok lassan fejletté válnak, nem jelenti azt, hogy a fejlett gazdaságokból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés