Előfizetői tartalom

Mire jó a Matolcsy-Patai terv?

A bő hat évvel ezelőttig létező kéthetes jegybanki betétre változtatná vissza a Magyar Nemzeti Bank irányadó eszközét Matolcsy György, hogy így szorítson ki bizonyos piaci szereplőket az eszközből. Ezzel lényegében elfogadta Patai Mihály minapi felvetését. A lépés egyértelműen segít annak - az utóbbi hetekben kiemeltté váló - gazdaságpolitikai célnak az elérésében, amely szerint javulnia kell a jegybank idei működési eredményének, hogy az államháztartásnak 2014-ben ne kelljen "kipótolnia" az esetleges idei jegybanki veszteséget. Amennyiben ez sikerülne, akkor az a jelenlegi egyik legfőbb gazdaságpolitikai cél elérésében, az uniós túlzott deficit eljárás alóli kikerülésben is segíthet. Nem lényegtelen mellékhatásként a (rövidebb futamidejű) állampapírok hozama tovább süllyedhet, így az állam adósságfinanszírozása is kissé olcsóbbá válhat. A nagy cél elérése közben azonban az történik, hogy egy korszerűbb eszközből visszalépünk egy korábbi állapotba, ami az MNB-kötvény pénzügyi rendszerbeli beágyazottsága miatt számos kérdést felvet. Erre egyelőre nincsenek pontos válaszok, ez pedig a bizonytalanságon keresztül hozzájárulhatott a forint mai gyengüléséhez is.

Kapcsolódó cikkünk2013.04.18Közelíti a 300 forintos szintet az euróA hazai bankszektor aktuális állapota kiemelt témája lesz a Portfolio.hu május 8-ai hitelezési konferenciájának. Regisztráljon Ön is! Betét, majd kötvény... A Magyar Nemzeti Bank még 2006 őszén döntött arról, hogy 2007 januártól az irányadó eszközét, a kéthetes jegybanki betétet felváltja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés