Előfizetői tartalom

40 ezer fővel zsugorodott a közszféra létszáma

Portfolio
Augusztusban a nemzetgazdaság összességében 2 millió 719 ezer fő állt alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztatóknál, ami pontosan megegyezik a júliusi értékkel, és 17 ezer fővel kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal mai jelentéséből. A nemzetgazdasági szintű foglalkoztatotti létszámot a közszféra húzza le, itt az előző évhez képest 42 ezren voltak kevesebben augusztusban, részben a közfoglalkoztatás tavalyihoz képest kisebb volumene miatt. A versenyszféra augusztusban is 1 százalékkal, 21 ezer fővel magasabb létszámmal működött, mint egy éve. A bruttó átlagkeresetek 6,5 százalékkal voltak magasabbak a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, amelyből 6,8 százalékos nettó keresetemelkedés és az augusztusban még 3,6 százalékos infláció mellett 3,1 százalékos reálbér-emelkedés adódott.

Nemzetgazdasági szinten a legalább öt főt foglalkoztatóknál nem változott a lészám júliusról augusztusra. Ez azt is jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest továbbra is kevesebb a létszám, a tavalyi augusztushoz képest 17 ezer fővel. Emögött azonban a nemzetgazdaság két fő szektorának ellentétes hatása húzódik meg.A versenyszférában (legalább öt főt foglalkoztatóknál)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés