Előfizetői tartalom

A piac nem tudja felszívni a közszféra létszámcsökkenését

Portfolio
Júliusban 2 millió 719 ezren álltak alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztatóknál a nemzetgazdaságban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. Ez 18 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, ami a közszféra létszámcsökkenéséből adódott, ahol a 37 ezer fővel kevesebben álltak alkalmazásban, mint egy éve, és ezt a versenyszféra 15 ezer fős létszámbővülése nem tudta ellensúlyozni. Az utóbbi hónapokban a versenyszféra létszámbővülésének lanyhulását láthatjuk. A nettó bérek a nemzetgazdaságban 6,8%-kal emelkedtek, amiből a júliusi 3,1%-os inflációt leszámítva 3,6%-os nettó reálbér emelkedés adódott.

Nemzetgazdasági szinten a legalább öt főt foglalkoztatóknál 2 millió 719 ezren álltak alkalmazásban, ami az előző havihoz képest 11 ezer fős, az előző évihez képest 18 ezer fős csökkenés. Az alkalmazásban állók létszáma úgy tűnik idén nem éri el a tavalyi "csúcsot", és ha a részletes adatokat megnézzük, akkor látható, hogy az okok a költségvetési szférában keresendők.A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés