Magyarország helyett inkább Csehországba mennek az ukránok dolgozni

MTI, Portfolio
2017. július 17. 12:08  english version   
nyomtatás
 
Csehországban folyamatosan emelkedik, és idén márciusban már meghaladta a félmilliót a tartósan az országban élő külföldi állampolgárok száma. A cseh cégek kifejezetten támogatják a kelet-európaiak bevándorlását, hiszen a cseh gazdaság is komoly munkaerőhiánnyal küzd. A munkavállalás megkönnyítésével a magyar kormány is igyekszik idecsalni a régiós munkaerőt, ám hozzánk egyelőre nem igazán jönnek.


A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2017 márciusában 503 ezer külföldi állampolgár élt hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel Csehországban. Tíz éve, 2007-ben ez a szám 394 ezer volt. Csehországnak 10,5 millió lakosa van, és az országban élő külföldiek a lakosság 5 százalékát teszik ki. Prágában ez az arány elérte a 20 százalékot.

A legtöbb külföldi Ukrajnából és Szlovákiából érkezett Csehországba, 110 ezer, illetve 107 ezer, ez a külföldiek 22-22 százalékát teszi ki.


A vietnamiak száma 58 ezer, azaz 17 százalék, míg az oroszoké 35 ezer, azaz 7 százalék. Míg az ukránok és a szlovákok száma az utóbbi három évben lényegesen nem változott, az utóbbi időben gyorsan emelkedik a bolgár és a román bevándorlók száma. Idén márciusban számuk meghaladta a 12 ezret, illetve a 10 ezret.

Emelkedik a magyar állampolgárok száma is: idén márciusban már több mint 4100 magyar élt tartósan Csehországban, míg három éve még csak 3100.

A cseh cégek támogatják a kelet-európaiak bevándorlását, mert segít enyhíteni az egyre inkább megmutatkozó munkaerőhiányt, és társadalmi integrációjukkal nincsenek gondok. A cseh ipari kamara több ízben is felszólította a kormányt, hogy gyorsítsa fel és tegye könnyebbé a kelet-európai külföldiek csehországi munkavállalását. A cseh szakszervezetek viszont ellenzik a külföldiek nagyobb arányú beengedését. Egyebek között azzal érvelnek, hogy a cégek kihasználják őket, mert a külföldiek átlagkeresete alacsonyabb, mint a cseh állampolgároké.


Hiába a könnyítések, Magyarországra egyelőre nem nagyon jönnek


Az egyre szélesebb körben tapasztalható munkaerőhiány enyhítése céljából június óta a szomszédos országokból érkező, nem uniós állampolgárok, vagyis az ukránok és a szerbek a kijelölt hiányszakmákban 90 napig munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon.

Csakhogy egyelőre hiába a könnyítések. Lázár János a legutóbbi Kormányinfón arról számolt be, hogy tudomása szerint Ukrajnából, a Kárpátokon túli területekről érkeztek eddig vendégmunkások Magyarországra, ám csak 3-7 ezer emberről van szó.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium