Előfizetői tartalom

A szürke gazdaság esete a nyugdíjakkal

Portfolio
Az általános vélekedéssel ellentétben ma még elsősorban nem a demográfiai folyamatok, hanem a szürke gazdaság kiterjedtsége okozza a nyugdíjrendszer főbb problémáit. Erről írt nemrégiben Barabás Gyula, az MNB szakértője is a "Nyugdíjreform - az adórendszer és az alacsony foglalkoztatottság csapdájában" című tanulmányában. (Az írás összefoglalója elolvasható, illetve a teljes anyag letölthető itt.) Az alábbiakban főként a tanulmány gondolatmenetét követve foglaljuk össze az informális gazdaság néhány aspektusát.

Mekkora a szürke gazdaság?. A foglalkoztatottsági ráta ma Magyarországon 57% körül alakul, ami mintegy 7 százalékponttal alacsonyabb érték, mint az EU-25-ök átlaga. Európában csak Málta és Lengyelország foglalkoztatottsági mutatója alacsonyabb a magyarnál. Ha a foglalkoztatottság terén elérnénk az európai átlagot, akkor az mintegy 500 ezer fővel több foglalkoztatottat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés