Soros György Brüsszelbe repül a CEU miatt

2017. április 21. 13:28  english version   
nyomtatás
 
Jean-Claude Juncker jövő csütörtökön megbeszélést folytat Soros Györggyel Brüsszelben az aktuális magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban - jelentette be Mina Andreeva, a bizottság egyik szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.


A biztosok kollégiuma múlt szerdai ülésén tárgyalta először a "magyar helyzetet", ahol a CEU-t bezárással fenyegető új felsőoktatási törvény, a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket célzó törvényjavaslat, az "Állítsuk meg Brüsszelt" nemzeti konzultáció és menekültügyi kérdések is szóba kerültek. Ekkor jelentették be, hogy széleskörű politikai párbeszédet kezdeményeznek a magyar üggyel kapcsolatban. Erről bővebben itt írtunk:

2017.04.12 14:05 Brüsszel aggódik a CEU és az egész magyar helyzet miatt

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerdán azt közölte, Frans Timmermans alelnök két másik uniós biztos, Vera Jourová és Jyrki Katainen társaságában ugyancsak találkozni fog Soros Györggyel a jövő héten és megbeszélést folytat a magyar származású pénzügyi befektető által alapított Közép-európai Egyetemet érintő magyar szabályozásról. A bizottság honlapján lévő naptár alapján erre április 28-án, pénteken kerül sor.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Soros György Brüsszelben jár. Rendszeresen vesz részt konferenciákon, és így tesz majd például június 1-jén is, amikor a Brussels Economic Forum-on vesz részt.


Előtte vitázik az EP a magyar helyzetről


A bizottság szóvivője ma elmondta, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének jövő szerdai napján, a magyarországi helyzettel foglalkozó vitáján az uniós bizottságot Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke képviseli. Az ülés várhatóan délután 3 órakor kezdődik majd.

Az euronews brüsszeli információi szerint az EP ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, igaz, ezt még hivatalosan nem jelentették be. A miniszterelnök 2010 óta több alkalommal is beszélt már a vitatott döntéseiről az Európai Parlament plenáris ülésén: védelmébe vette például az alaptörvényt, a médiatörvényt, de nagy vita volt arról a nyilatkozatáról is, amelyben a halálbüntetés esetleges visszaállításáról beszélt.

Egy nappal az EP-ülése előtt is lesz szó a magyar helyzetről az uniós parlamentben: a liberális frakció keddre fórumot szervezett a CEU ügyéről, amelyen Michael Ignatieff, az egyetem rektora is részt vesz. Az esemény házigazdái között van egyébként a Fideszt is soraiban tudó néppárt képviselője, Sabine Verheyen, aki a német kormánypártnak, a CDU-nak is tagja.

Andreeva ma újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az uniós bizottság várhatóan május elején fog állás foglalni a magyar nemzeti konzultációs kérőívvel kapcsolatban, ahogyan ezt múlt héten megígérte.


Címlapkép forrása: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium