Előfizetői tartalom

Svájc helyett Dél-Afrika: hová megy a magyar export? (2.)

Portfolio
Az előzetes számokhoz képest az importot 183 millió euróval, az exportot 113 millió euróval korrigálta felfelé a Központi Statisztikai Hivatal a részletes decemberi jelentésében. A revízió mértéke fikarcnyit sem változtatott a külkereskedelmünk képen, eszerint: tavaly összességében jelentősen javulni tudott a kiviteli teljesítményünk, de az év végére a nemzetközi konjunktúra lanyhulásának hatására az export stagnálás közeli helyzetbe került. Az importdinamika a szűk belső kereslet miatt elmarad a kivitel bővülési ütemétől, ami 7 milliárd euró közelébe repítette az éves külkereskedelmi többletünket. Ez természetesen történelmi rekord.

A fenti folyamatokról hónapok óta írunk, így sok újdonság nincs benne, éppen ezért két ábrán keresztül azt mutatjuk meg, hogy a tavalyi exportunkat a desztináció szempontjából mi jellemezte. Eszerint a tavalyi nominális exportbővülésünk földrajzilag koncentráltabbá vált, a klasszikus célországok szerepe nagyobb lett. Ezt mutatja, hogy amíg 2010-ben a régiós országok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés