FONTOS Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben
 
Portfolio signature

Visszatérnek a Nyugat legádázabb ellenségei: aggasztó fenyegetéssel kell szembenéznie Putyinnak

2024. március 22-én, péntek este drámai események zajlottak az orosz főváros mellett található Krasznogorszkban. Felfegyverzett terroristák egy csoportja betört a Crocus City Hall nevű bevásárló- és rendezvényközpontba, majd válogatás nélkül tüzet nyitottak mindenkire. A támadásban – a jelenleg ismert számok alapján – legalább 139 ember vesztette életét, valamint további százak sérültek meg. A merénylet az utóbbi évtizedek messze legsúlyosabb terrorakcióját jelentette Oroszországban, ami súlyos hullámokat keltett az orosz közéletben. Az eseményekért az Iszlám Állam egyik ága vállalta magára a felelősséget, amely nemcsak Moszkvában, hanem az egész nyugati világban súlyos aggályokat ébresztett.

A múlt hét pénteki események bekövetkeztének megértéséhez érdemes régebbről indulni és az elmúlt évtizedben terjedő szélsőséges eszmék forrását megismerni. Maga az Iszlám Állam (IS) valamivel több mint egy évtizede jelent meg a világ köztudatában, akkor még Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) néven. A nemzetközi figyelem akkor terelődött rájuk, amikor az egyre súlyosabb válságba süllyedő Szíria és Irak területén az iszlamista csoport elkezdett felemelkedni. Ekkoriban váltottak nevet is, és lettek egyszerűen Iszlám Állam.

A radikális nézeteket valló csoport egyre jobban megerősödött, nyugati szélsőségesek tömegei csatlakoztak hozzájuk, közben folyamatosan növelték az ellenőrzésük alatt álló területeket.

Először az Eufrátesz völgyében vontak ellenőrzésük alá kisebb településeket, majd később már több százezres városokra is szert tettek. A megállíthatatlannak tűnő terjeszkedésüknek több drámai pillanata is volt, kiemelkedik ezek közül a jeziditák (vagy jazidiak) elűzése Szindzsárból, a kétmilliós lakosságú Moszul bevétele, vagy a Kobani elleni hadművelet is. Az évtized közepére már hatalmas területeket tartottak ellenőrzésük alatt, amely a nemzetközileg elismert határokat is átlépte.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés