Előfizetői tartalom

Csak most indul be igazán a lakáspiac

Kormanik Márton
|
Kovalszky Zsolt
|
Schindler István, MNB
A hazai lakáspiacon a 2008 óta tartó negatív trend 2013-ban érte el a mélypontot, ezt követően a kedvező jövedelmi folyamatokkal összhangban a lakáspiaci kereslet élénkülését figyelhettük meg. A lakáspiaci ciklus felívelése kezdetben a lakásárak emelkedését és a használt lakáspiaci tranzakciók felfutását eredményezte. Az újlakás-piaci kínálat alkalmazkodása késve követte a keresleti feltételek javulását, így az új építkezések csupán az idei évtől mutatnak érdemi emelkedést. A lakáspiaci ciklus egyre inkább egy érettebb szakaszába lépett, ahol már a megemelkedett lakáspiaci keresletre reagáló kínálati alkalmazkodás zajlik. Fontos leszögezni, hogy a ciklus fellendülése alapvetően nem az egyensúly megbomlását, sokkal inkább annak helyreállását jelenti. A magas építési engedélyszint mellett az idei évben már az új építések is kétszámjegyű növekedést mutatnak - a jegybank munkatársai, Kormanik Márton, Kovalszky Zsolt és Schindler István, elemzésükben a lakáspiaci ciklus jelenlegi állapotát és a ciklus folytatódására ható tényezőket mutatják be részletesen.

A hazai lakáspiacon a 2008 óta tartó negatív trend 2013-ban érte el a mélypontját, azóta az építési engedélyek dinamizálódó élénkülését és az új lakásépítések lassú felfutását tapasztalhattuk. A mélypontot követően a lakáspiaci kereslet alapvető tényezőinek fokozatos javulását figyeltük meg: a foglalkoztatottság és így a jövedelmek emelkedtek, miközben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés