Előfizetői tartalom

Kilőttek a vidéki lakásárak

Portfolio
2017 első féléve során a hazai lakáspiacot tovább erősödő keresleti feltételek és fokozatosan alkalmazkodó kínálat mellett a lakásárak emelkedése jellemezte. A lakáspiac keresleti oldalán minden tényező az élénkülés irányába hat: a nagy volumenű bérkiáramlás, a növekvő megtakarítások és a munkaerőpiaci mutatók javulása az új lakáscélú hitelvolumenek 34 százalékos éves alapú növekedése mellett mentek végbe - olvasható az MNB 2017 novemberi Lakáspiaci jelentéséből. Ehhez alkalmazkodik az új lakások kínálata is, a fejlesztések 41 százaléka azonban időbeli csúszást mutat. A korábbi évekkel ellentétben Budapesten mérséklődött, a községekben viszont jelentősen gyorsult az árak emelkedése.

A lakásárak változása országos átlagban 2017 első félévének végén 15 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbiakhoz képest. Reálértéken mindez 12,8 százalék volt, ami hasonló a tavalyi éves változáshoz, de 2017 egészére minimálisan 11 százalékra lassulhat az emelkedés. Országos átlagban a lakásárak szintje még a makrogazdasági fundamentumok által indokolt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés