Vajon tisztább az elektromos autó a dízelnél, ha az energia a legmocskosabb forrásból származik?

2017. november 2. 21:20    
nyomtatás
 
Az elektromos autók üzemeltetése még akkor is kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár a dízel autókéhoz képest, hogyha az ahhoz szükséges energia a "legmocskosabb" forrásból származik - állapította meg a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) és a Transport & Environment közös elemzése.A teljes életciklusra vonatkozó elemzés nagyon fontos megállapítása, hogy a konnektoros járművek (beleértve azok gyártását és az akkumulátorok előállítását is) üzemeltetése még úgy is kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár a dízel autókéhoz képest, hogyha a hajtáshoz szükséges elektromos energia előállítása szénerőművekben történik.

A vizsgált országok közül Lengyelországban volt a legrosszabb a helyzet, ahol az energiamixen belül fontos szerepet töltenek be a szénerőművek, illetve az energiát jelentős részben a széntüzelésű erőművek biztosítják.

De még itt is 25 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár végső soron egy elektromos autó üzemeltetése egy dízel autóéhoz képest. Svédországban volt a legjobb a helyzet, ahol úgy találták, hogy az elektromos autók üzemeltetése 85 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járna a dízel erőforrással szerelt járművekhez képest. Az EU 28 tagállamát vizsgálva pedig arra jutottak, hogy 55 százalékkal lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, hogyha a dízeleket elektromos autókra cserélnék.

Vajon tisztább az elektromos autó a dízelnél, ha az energia a legmocskosabb forrásból származik?
Klikk a képre!(CleanTechnica)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Ez lehet a következő magyar informatikai sikersztori? (x)

Ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a cégek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium