Cenzúrával oldaná meg a klímakérdést Trump

2017. augusztus 8. 10:17    
nyomtatás
 
Különös eligazítást kaptak az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (US Department of Agriculture) munkatársai a klímaváltozás témájával kapcsolatban. Donald Trump elnöki beiktatását követően nem sokkal a hivatal alkalmazottai kaptak egy emailt arról, hogyan kellene megnyilvánulni a klímaváltozásról az új adminisztráció alatt. A levél azt ajánlja a minisztérium alkalmazottainak, hogy kerüljék a "klímaváltozás" terminus alkalmazását, ehelyett a "szélsőséges időjárás" kifejezést használják, de emellett egy komplett listát tartalmaz az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.


A The Guardian által megszerzett levelezés szerint a tengerentúli agrártárca Natural Resources Conservation Service nevű egységének (NRCS; a mezőgazdasági termelésbe bevont földek megőrzését felügyeli) alkalmazottai egy egész listát kaptak az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.
Ezek szerint a "klímaváltozás" kifejezés az olyan szószerkezetekben sem kívánatos, mint például a "klímaváltozáshoz való alkalmazkodás" - a levél ehelyett a "szélsőséges időjárással szembeni ellenállóképesség" kifejezést ajánlja.
A levél írója, Bianca Moebius-Clune, a talajegészségi egység igazgatója szintén nem ajánlja az "üvegházgáz-kibocsátás csökkentés" kifejezés használatát sem. A levél, amely a szén melletti érveslést is tartalmaz, igyekszik bagatelizálni a klímaváltozás problémáját.
Az új nyelvhasználat mellett a hivatal érdemi szakmai munkája nem változik, csak az, ahogyan beszélünk róla
- írta Moebius-Clune. Szavai szerint az agrárminisztérium egy munkatársa tanácsolta az azonnali változtatásokat. Ennek teljesen ellentmondott az NRCS egy másik, a lap által névtelenül idézett tisztviselője, aki szerint a hivatal sosem kapott olyan iránymutatást a mezőgazdasági minisztériumtól vagy máshonnan a kormányból, hogy módosítsa a klímaváltozásra vagy bármi másra vonatkozó kommunikációját.

Egy másik, január 24-i keltezésű levélben Jimmy Bramblett, az NRCS helyettes vezetője már figyelmeztetett, az új adminisztráció egyik prioritása nincs összhangban a korábbiéval, nevezetesen a klímaváltozás témájában. Bramblett meglehetősen óvatosan fogalmazva azt írja vélhetően az alsóvezetőknek címzett levelében: a prioritások megváltozását tegyék világossá az alkalmazottak számára is.

Az alkalmazottak azonban a jelek szerint nehezen akarták elhinni, hogy 2017-ben az Egyesült Államokban gyakorlatilag feketelistázzák a tudományos élet által evidenciának tartott klímaváltozásra közvetlenül utaló szavakat. Erről tanúskodik a témában folyó későbbi levélváltás, amelyben egyebek mellett a használható terminusokról, vagy éppen arról érdeklődnek az alkalmazottak, hogy hogyan kellene kezelniük azokat a külső eredetű szakmai anyagokat, amelyekben szerepel a "klímaváltozás" szó.
Az egyik alkalmazott azt írta: inkább szeretnénk megtartani a nyelvet olyannak, amilyen; emellett a munkájuk tudományos integritásának megőrzését sürgette.


A Trump adminisztrációnak nem ez az első problémás esete a klímaváltozással. Az elnök a Fehér Ház és a Belügyminisztérium honlapjairól hivatalba lépését követően nem sokkal eltávolíttatta a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatos utalásokat, ahogyan az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) pedig teljes, klímaváltozásról szóló honlapját törölte. Donald Trump klímaügyi érzéketlensége számos más módon megnyilatkozott már: a Párizsi Klímaegyezményből történő kilépése mellett több, az elődje, Barck Obama által a környezet és a légkör védelme érdekében hozott szabályozást visszavont, az EPA és az energiaügyi minisztérium élére pedig egyaránt a fosszilis iparággal bensőséges viszonyt ápoló embereket nevezett ki, akik több meglepő megnyilatkozásuk alapján, szemben a nemzetközi tudományos közösség, de összhangban Trump álláspontjával, nem "hisznek" az emberi tevékenységgel összefüggő klímaváltozásban vagy tudatosan tagadják annak létezését.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium