FONTOS Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el
 
Előfizetői tartalom

Durvul a helyzet - Hogyan folytatódhat a MOL-INA-ügy?

Gayer Attila, CFA
Igencsak elmérgesedni látszik a helyzet a MOL és a horvátok között az INA (és Hernádi) sorsát illetően, ez pedig láthatóan nem tesz jót a részvényárfolyamnak, mely napok óta látványosan gyengén teljesít. Míg korábban meglehetősen alacsony valószínűséget adtunk annak, hogy a MOL kiszáll az INA-ból, most ennek esélye megnövekedett, aminek beárazódását figyelhetjük meg a részvényeknél is. A történetben meglátásunk szerint a kulcskérdés, hogy a horvátok szemében valóban ellenség lett-e a MOL, akit ki akarnak szorítani az INA-ból, vagy alapvetően elégedettek a magyar partnerrel és a támadások hátterében csupán a rövid távú politikai érdekek húzódnak meg. Az első esetben nagy a valószínűsége, hogy a MOL eladja az INA-t, egy idő után ugyanis eljön az a pont, amikor a vállalat úgy gondolja, erőforrásait érdemesebb inkább máshol hasznosítani. A második esetben az irányítási jogok sorsa lehet a döntő, elképzelhető, hogy a MOL elveszíti a kontrollt, de ezzel együtt is maradhat az INA-ban, ha lehetőséget kap valamilyen formában arra, hogy a későbbiekben 50% fölé menjen. Ekkor a hosszú távú érdekeket szem előtt tartva hajlandó lehet még tűrni a megpróbáltatásokat.

Mérgesedik a helyzet Újabb fordulathoz érkezett tegnap a MOL-INA-ügy, a témával ugyanis már kormányülésen foglalkoztak, a magyar kormány pedig jelezte a hazai olajtársaság felé, hogy vizsgálja felül portfólióját és készítse elő az INA esetleges eladását. Az ügy most már nálunk is láthatóan politikai szintre terelődött, azt pedig egyre kevésbé látni, hogy mi lesz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés