Előfizetői tartalom

Hatalmasat ütött a MOL-on a finomítás

Sándor Dávid
Nem lett túl acélos a MOL negyedik negyedéves gyorsjelentése, és ahogy azt várni lehetett ezt a downstream szegmens gyengélkedésének köszönheti a vállalat. Az EBITDA soron várt feletti, viszont üzemi és nettó eredmény sorokon az elemzői konszenzust alulmúló számok összességében inkább negatív képet festenek, miközben a papírok a vállalat eredményszámait körüllengő kockázatok erősödése miatt (idén a kitermelésben nagy visszaesést vár a vállalat) értékeltségüket tekintve már nem annyira vonzók. A gyorsjelentés főbb pontjai: - az EBITDA 5, az üzemi eredmény 84%-kal csökkent; - a gyenge finomítói környezet miatt 35 milliárd forintos értékvesztés az IES goodwilljén; - a finomítás szegmensben így soha nem látott veszteség (az egyszeri tételektől tisztítva ennél nagyobb veszteség csak 4Q 08-ban volt); - a vegyipar a történelmi mélységbe eső petrolkémiai árrések miatt szenved; - az upstreamben stabil növekedés, bár a pozitív katalizátorok lassan elapadnak; - a gázszegmensben a nagyobb szállítási volumenek és a tarifák változása segített; - nettó profit soron 31 milliárd forintos veszteség született; - a befektetői prezentáció szerint idén napi 135 ezer hordóra eshet a szénhidrogén kitermelés szintje; - a kurdisztáni prognosztikus földtani vagyonra vonatkozó becslés nem változott (725 millió hordó).

Profit. Az elemzői várakozásoknál EBITDA szintjén jobb, azonban üzemi eredmény és nettó profit szintjén jelentősen gyengébb negyedik negyedéves számokat tett közzé ma reggel a MOL. Az upstream és gáz szegmensek hozták a stabilan erős teljesítményt, még egy kis mosolyt is csalnak a befektetők arcára, azonban a downstream sort vizsgálva ez a mosoly hamar az ember arcára fagy....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés