Előfizetői tartalom

Mekkora is a világ olajkészlete? - Repkednek a számok

Portfolio
Meglehetősen sok hír jelent meg mostanság a világ olajkészletével kapcsolatban. Wikileaks dokumentumok a szaúdi állami olajtársaság, az Aramco korábbi kutatási vezetőjét idézték, aki szerint a királyság valós olajkészlete 40%-kal alacsonyabb, mint azt kommunikálják. A venezuelai olajminisztérium megerősítette, hogy számításai szerint az országuk rendelkezik a világ legnagyobb olajvagyonával, míg más elemzők az Exxon eredményét látván hívták fel a figyelmet arra, hogy a társaság olajkészletei csak az XTO felvásárlásával növekedtek, ami egyértelmű jel az új források megszerzésének nehézségeire.

A világ bizonyított nyersolajkészlete a BP legutolsó statisztikája szerint 2009-ben 1333,1 milliárd hordó volt, amelynek földrajzi megoszlása köztudottan rendkívül egyenlőtlen. A feltárt és jelen technológiai körülmények között gazdaságosan kitermelhető készletek több mint fele a közel-keleti térségben összpontosul. E mellett ugyan eltörpülő, de szintén jelentékeny...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés