Előfizetői tartalom

Nukleáris expanzió Kelet-Közép-Európában:ki kezdi el, ki állítja le?

Kelet-Közép-Európa országai az elmúlt években sorra jelentették be, hogy bővíteni kívánják nukleáris áramtermelő kapacitásukat, ami által nemrég már az összes környező országban felmerült a kérdés: hol lesz szükség ennyi áramra? Többen komoly versenyt említettek, mondván, az az ország, amely elsőként lesz képes új atomreaktort üzembe állítani a térségben, komoly exportpozíciókat építhet ki magának, veszélyeztetve ezzel a többi ország nukleáris fejlesztési tervét. Mint ismeretes, hazánk szintén részt vesz ebben a versenyben, Pakson jelenleg két új 1000-1200 MW-os reaktor telepítésének lehetőségei vizsgálják.

Ipari környezet - visszaeső kereslet Európában A visszaesés igen jelentős volt 2009-ben, a BP által közölt statisztika szerint 2008 és 2009 között 5-6%-kal mérséklődött az Európai Unió bruttó áramtermelése. Hasonló mértékű visszaesésre korábban nem volt példa, ezért érthető, hogy jó néhány esetben át kellett fésülni a beruházási tervekben szereplő "worst case"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés