Előfizetői tartalom

Rekord az energiafogyasztásban - Kína mindent felfal

2010 a kilábalás éve volt a világgazdaság számára, legalábbis a világ energia-felhasználásának alakulása egyértelműen erre enged következtetni. A globális primerenergia-felhasználás 2008-at követően ismét rekordot döntött, a BP nemrég publikált statisztikája szerint meghaladta a 12 ezer mtoe-t (millió tonna olajegyenérték). Továbbnyílt a fogyasztási olló a nem OECD-országok és az OECD országok között, annak ellenére, hogy a fejlett gazdaságok hosszú idő elteltével ismét emelkedő fogyasztást mutattak (köszönhetően részint a 2009-es visszaesésből eredő alacsonyabb bázisnak). Ahogy arra már a 2009-es statisztikából következtetni lehetett, 2010-re már Kína vált a világ legnagyobb energiafogyasztójává, megelőzve az Egyesült Államokat. Az ázsiai ország fogyasztásának év/év alapú százalékos növekedése szinte minden energiahordozó esetében kétszámjegyű.

Jelentősen növekedett 2010-ben a világ primerenergia-felhasználása, derül ki a BP szokásos éves energetikai statisztikájából. A tavalyi évben a globális primerenergia-igény meghaladta a 12 ezer mtoe-t, ami közel 640 ezer mtoe-os növekedést jelent 2009-hez képest. Ekkora növekedésre az elmúlt 10 évben nem volt példa, a válságot megelőzően az éves növekmény évi 200-240...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés