Előfizetői tartalom

Két ellentmondó mutató - Most akkor venni, vagy eladni kell?

Portfolio
A 12 havi előretekintő P/E ráta alapján jelenleg meglehetősen olcsónak tűnik az amerikai részvénypiac, ha azonban az ún. Shiller-féle P/E rátát nézzük, merőben más a kép, az S&P 500 ez alapján erőteljesen felülértékelt. Az ellentmondást látva megvizsgáltuk, hogy vajon melyik mutatószám tükrözi jobban a piacok tényleges értékeltségét, az eredmények azt mutatják, hogy a forward P/E ráta a múltban hatékonyabb eszköznek bizonyult. Ez a mutató így jobb indikátor a piaci időzítéshez (timing), a múltban ugyanis azok a befektetők, akik alacsony előretekintő P/E ráta mellett vettek bele az amerikai részvénypiacba, szignifikánsan magasabb hozamot értek el egy éves időtávon, mint azok, akik szintén alacsony Shiller P/E mellett tették ugyanezt.

A hagyományos mutatószámok alapján jelenleg a részvénypiacok egyáltalán nem tekinthetők drágának, az MSCI World index például 11,7-szeres 12 havi előretekintő P/E rátán forog. Ez az elmúlt 23 év átlaghoz képest közel 30%-os diszkontot jelent. A világ talán leginkább figyelt részvényindexe, az S&P 500 ugyancsak diszonttal forog forward P/E alapon.Változik azonban a kép...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés