FONTOS Nagy kihívói akadtak az állampapíroknak – Elképesztő, mit mennek
 
Előfizetői tartalom

Mit csinálnak Magyarországon az anyabankok stressz esetén?

Portfolio
Alapvető fontosságú a magyar pénzügyi stabilitási kockázatok további alakulása szempontjából az, hogy hogyan viselkednek az anyabankok a magyarországi leánybankjaikkal kapcsolatban a várható komoly veszteségek mellett - hívták fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői a pénzügyi stabilitási jelentés mai bemutatása kapcsán. Ezzel arra utaltak, hogy egyelőre bizonytalan: hajlandóak-e a várhatóan jelentős tőkeveszteségeket megfelelő mértékű tőkeemeléssel pótolni az anyabankok. Ha nem, akkor a minimális tőkemegfelelési mutatónak (8%) úgy is megfelelhetnek a leánybankok, hogy a hitelállományukat jelentősen leépítik; ez viszont tovább növelné a magyar gazdaság újra recesszióba süllyedésének kockázatát.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői a ma kiadott pénzügyi stabilitási jelentésben ismét bemutatták, hogy egy alap makrogazdasági és pénzügyi pálya mentén hogyan alakulna a bankrendszer pótlólagos tőkeszükséglete, illetve ez hogyan változna egy ún. stressz pálya mentén. Az alábbi táblázat foglalja össze, hogy a két makrogazdasági pálya milyen feltételezéseket tartalmaz. Érdemes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés