Előfizetői tartalom

Nagy a végtörlesztési kedv, nő a stabilitási veszély

Portfolio
Szinte ugyanolyan arányban és ugyanolyan forrásból végtörlesztenék devizahitelüket a Portfolio.hu olvasói, mint akkor, amikor Lázár János bejelentette, hogy a Fidesz-frakció a kedvezményes végtörlesztés lehetővé tételét javasolja. Ezúttal több mint 6 ezer olvasó válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a törvényben meghatározott 180 forintos frank-, 250 forintos euró- illetve 2 forintos jenárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye ezúttal is sokatmondó: a válaszadók mindössze 19%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Ez továbbra is több százmilliárd forintos veszteségeket jelez előre a bankszektor számára, s a potenciális veszteség a forint gyengülése miatt egyre nagyobb.

Előző, hasonló témában rendezett szavazásunk idején még nem lehetett tudni, kötelezővé teszi-e a kormány a bankoknak, hogy a devizahitelesek végtörlesztéséhez forinthitelt nyújtsanak. Azóta kiderült, a PSZÁF javaslatára - a negatív elemzői várakozásokkal ellentétben - a bankoknak ilyen kötelezettségük nem lesz, így akik képesek erre, meglévő megtakarításaikból, mások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés