Előfizetői tartalom

Német bankpiac: kockázat kerülés - külföldiek térnyerése

Portfolio
A gazdaság recesszió közeli állapotának köszönhetően rekord szintre emelkedő vállalati csődök mellett hihetetlen gyorsasággal romló hitelminőségre a német kereskedelmi bankok szigorúbb hitelezési feltételekkel és a hitelportfólió csökkentésével reagáltak. A Bundesbank adatai szerint 2002-ben a négy legnagyobb kereskedelmi bank összesített vállalati hitelállománya 196 mrd EUR-ra csökkent (-9%) - tudósít a WSJE. Ezzel párhuzamosan értelemszerűen a piac egyre nyitottabbá válik a külföldi bankok előtt, nemrégiben aláírásra került a legnagyobb külföldi hitelfelvétel egy német közszolgáltató által.

A tőkemegfelelési mutatók esetenként kritikus szintre csökkenése mellett - lásd HVB ahol a tőkehelyzet megszilárdítására már átváltható kötvény kibocsátása is felmerült, ami végül is az osztrák leánybank kisebbségi részesedésének tőzsdei értékesítésével lett kiváltva - nem is volt igazán más választása a német kereskedelmi bankoknak mint a passzív hátra lépés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés