FONTOS Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?
 
Előfizetői tartalom

Retteghetnek a forintadósok (is) - 2008 a fordulat éve (2)

Számottevően emelkedhet azoknak a forintadósoknak az adósságterhe, akik 2003 után vettek fel államilag támogatott lakáshitelt. Az emelkedő adósságteher csak részben tudható be az 5 éves kamatperiódusok kifutásának, a legnagyobb probléma, hogy ezek a tartozások egy rendkívül magas hozamkörnyezet mellett árazódnak át, ha tartósan így marad a hozamkörnyezet. Hiába óvnak a szabályozók a devizahitelezés előretörésétől, más alternatíva nagyon nincs. Mindenki a devizahitelesekért aggódik, eközben azonban a forinthitelesek is rosszul járnak, amennyiban a bankok élnek a kamatplafon nyújtotta emelkedéssel. Cikkünk első változatában azt írtuk, hogy a 2004 előtti hitelekt is érinti a kamatplafon változása. Az OTP Jelzálogbank szerint azonban ezeknél marad az 5 és 6%-os kamatplafon. A 2003 után forinthitelt felvevők esetében is a magas hozamoknak tartósan fenn kellene maradnia, hogy az átlagolással számított referenciahozamok éreztessék magukat a kamatplafonban.

2003 december 22-én lépett hatályba a lakástámogatásokról szóló kormányrendelet módosítása. A rendelet - kis csúszással - gyakorlatilag véget vetett a magyarországi forint jelzálog hitelezésnek. A korábbi, főleg a bankok számára kedvező támogatási rendszer bőkezűsége megszűnt, s változott az adósokat védő kamatplafon szabályozása. Az államilag támogatott forinthitelt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés