Előfizetői tartalom

Növekvő állami szerepvállalás kellene a bankszektorban

Portfolio
Veszélybe került a vállalati hitelállományok mintegy 10-30 százaléka, miután a bankok fűnyíróként vágják meg hiteleiket - nyilatkozta Radnai György, a Garantiqua Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak. Úgy látja, szükség volna egy olyan állami bankra, amely ezeket átvállalja, bár ez nem lenne teljesen azonos az amerikai "bad bank" elképzeléssel, ugyanis még jó hitelekről van szó.

Radnai György elmondta: a Garantiqua Hitelgarancia eddig a hitelek maximum 80 százalékára vállalhatott garanciát, amely mögött 70%-ban az állam állt viszontgaranciával. A megszorítások ellenére tavaly tartani tudták a 3%-os bedőlési arányt, és rekordösszegű garanciát vállalt a társaság, állományuk ugyanis 420 milliárd forintra rúgott. Eddig csak vállalkozások számára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés