Előfizetői tartalom

Csányi Sándornak igaza van

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 2010-es évértékelőjében azt mondta, helyesnek bizonyult az OTP regionális akvizíciós stratégiája, hiszen egyes csoporttagok eredménytermelő képességének átmeneti visszaesését más országok vagy üzleti területek hatékonyan képesek ellensúlyozni. Ebben igazat kell adnunk a bankvezérnek, hiszen a magyar, a bolgár vagy az orosz operáció kifejezetten erős, ezek bőven ellensúlyozzák a nagyjából "nullás" szlovák, vagy a masszív veszteséget termelő szerb és montenegrói leányvállalat gyenge teljesítményét. Az elmúlt hónapokban azonban az OTP a szerb és a szlovák leánybankjában is tőkeemelésre kényszerült, a romló működési környezet a bevételek csökkenését és a kockázati költségek emelkedését eredményezte a külföldi bankoknál, a céltartalékok figyelembe vételével kapcsolatos szabályozói változások miatt került sor a tőkeemelésre mindkét esetben. A tőkeemelések ismét ráirányították a figyelmet a gyengélkedő leánybankokra, kérdés az, hogy az OTP meddig hajlandó elnézni ezen operációk gyenge teljesítményét és elviselni azt, hogy akár tartósan is veszteségesek legyenek egyes leánybankok. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy a két, tőkeemeléssel érintett leánybank hogyan teljesített a megvásárlásuk óta eltelt időszakban.

Emeld a tőkét! Az OTP az elmúlt hónapokban több leánybankjában is tőkét emelt, a szlovák OTP-nél 10 millió euróval 78,5 millió euróra, a szerb leánybanknál 495 millió szerb dinárral 7,6 milliárd dinárra nőtt a jegyzett tőke, ráadásul a drasztikusan romló hitelportfólió miatt kellett veszteségek miatt a szerb banknál egy éven belül már másodszor volt szükség tőkeemelésre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés