Bank

Elárulták, mi volt a jegybanki levélben

Portfolio
Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke által a kereskedelmi bankoknak kiküldött levélben a jegybank abban kéri a hitelintézetek segítségét, a növekedési hitelprogram feltételeit közösen úgy alakítsák, hogy az mindenképpen sikeres legyen - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
A téma is terítékre kerül a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


A Balog Ádám által küldött levélről a Portfolio.hu is beszámolt pénteki cikkében:A Magyar Nemzeti Bank az április 4-én meghirdetett növekedési hitel program első pillérével a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet biztosít a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós támogatás finanszírozására. Az MNB a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal nyújtja a forrást, amelyre maximum plusz 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, ezt esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti.

További 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon, az előzővel megegyező kamatfeltételekkel.

A harmadik intézkedéssel a kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik. Ezt a lépést - amelyről egyeztetnek a bankokkal - a magyar pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentésével, illetve a külső rövid lejáratú adósság mérséklésének szükségességével indokolta az MNB.

Nagy Márton elmondta: a harmadik pillér esetében az MNB arra kíváncsi, hogy a kereskedelmi bankok hogyan lehetnének partnerek az ország külső sérülékenységének csökkentésében, azaz hogyan tudnának részt venni az ország rövid futamidejű külső adósságának mérséklésében.

Az ügyvezető igazgató szerint ennek két módja lehetséges. Egyrészt, ha a partnerbankok visszafizetik rövid lejáratú külső adósságukat, ennek érdekében swapügyleteken keresztül az MNB a devizatartalékai terhére a bankoknak devizát biztosítana.A másik mód pedig az lehet, ha az együttműködő bankok a kéthetes kötvényükben lévő pénzt állampapírokba forgatnák át. Ez úgy működhetne, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megemeli a forintban kibocsátott állampapírok összegét, és a bankok a kéthetes jegybanki kötvényből a pénzt átteszik ebbe az ÁKK által újonnan kibocsátott forintkötvénybe. Az így befolyt összegből pedig az állam - a jegybank devizatartalékainak felhasználásával - vissza tudná fizetni rövid lejáratú külső adósságát - mondta Nagy Márton.

Elárulták, mi volt a jegybanki levélben

A téma is terítékre kerül a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hsbc_shutter