Bank

FHB: jobb lesz az idei év a tavalyinál

Portfolio
10 órakor kezdődött az FHB Jelzálogbank Nyrt. éves rendes közgyûlése a jogszabály szerint 30 nappal korábban közzétett meghívónak megfelelően. Az eseményen a figyelembe vehető csaknem 66 millió részvényhez tartozó szavazati joggal rendelkező tulajdonosok 58,3%-a jelent meg. Spéder Zoltán elnök az FHB munkáját emberfelettinek nevezte, a menedzsment tájékoztatásából pedig kiderült, idén jobb évet várnak a tavalyinál. Osztalékot idén sem fizet a bank a tavalyi 4,5 milliárd forint körüli veszteség után.

Véget ért a közgyűlés

Ötéves határozott időtartamra külső igazgatósági tagként Spéder Zoltánt és Christian Rienert újraválasztotta, új tagként Starcz Ákost és Balogh Gabriellát megválasztotta a közgyûlés. Köbli Gyula, Foltányi Tamás és Soltész Gergő belső igazgatósági tagként folytatja munkáját április 30-ától a társaságnál. A felügyelőbizottságba új tagként Kádár Tibor került be. Köbli Gyula vezérigazgató szerint a külső környezet és a társaság eredményei nem indokolják, hogy változtassanak az igazgatóság és a felügyelőbizottság díjazásán. A közgyûlés ennek megfelelően 100%-nyi igen szavazattal határozatot hozott arról, hogy a vezetők díjazása a tavalyinak megfelelő lesz idén is. A közgyűlés utolsó három napirendi pontja részeként megszavazták az FHB felelős társaságirányítási jelentését és módosították a felügyelőbizottság ügyrendjét. Ez utóbbira a PSZÁF tett javaslatot, ennek értelmében a társaság javadalmazási politikájának végrehajtását az ügyrendbe foglaltan ellenőrzi a jövőben a felügyelőbizottság.

Vezetői részvényjuttatás, saját részvény, tőkemelés, könyvvizsgáló

Spéder Zoltán elnök szerint a vezetői részvényjuttatási program négy követelménye idén és jövőre is a következők: 1. Saját tőke növekedése minimum 10%, 2. az NPL-ráta arányának növekedése nem haladja meg a 25%-ot, 3. az átlagos sajáttőke-arányos megtérülés legalább 8%, 4. az eszközarányos megtérülés legalább 0,6% IFRS szerinti számok alapján. Az erről szóló határozati javaslatot a közgyűlés csaknem 100%-os szavazati többséggel elfogadta. A közgyűlés ezt követően felhatalmazta a társaságot saját részvények megszerzésére a korábban meghatározotthoz képest változatlan célok eléréséhez. A közgyűlés emellett két éves időtartamra felhatalmazta az igazgatóságot az FHB alaptőkéjének bizonyos feltételek mellett történő megemelésére. A tőkeemelések érdemi hígító hatás nélkül a stratégia megvalósításának mozgásterét növelik. 11,5 millió Ft+áfa díjazás mellett ismét a Deloitte-ot választották meg az FHB könyvvizsgálójának.

A betétgyűjtésről és az otthonteremtő hitelekről szól ez az év

Nem számít a hazai fogyasztás és a lakáspiac fellendülésére az FHB idén, ez determinálja a bank idei hitelkihelyezési potenciálját a lakossági üzletágban. Az otthonteremtő hitelek növekedése sem tudja ellensúlyozni a hitelállomány csökkenését. Az FHB univerzális középbankként definiálja magát, a jó minőségű, aktív számlák növekedését és a díjbevételek növekedését tervezi – ismertette Soltész Gergő, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese. A bankszámlák számának növekedése reményeik szerint 7%-os betétállomány-növekedést tesz lehetővé idén. Az értékesítési csatornák esetében érdemi átstrukturálásra idén nem számítanak, a fiókhálózatban kis mértékű korrekciót terveznek csak, és kiemelten számítanak stratégiai partnerükre, az Allianzra. Az infrastruktúra lehetővé fogja tenni, hogy később a jelzáloghitelezés érdemben nőjön majd a banknál. A tavalyi 17 milliárd forint körüli vállalati hitel-kihelyezés után idén az állami/jegybanki programokban való részvételnek is köszönhetően 20 milliárd forint fölötti kihelyezést terveznek a vállalati üzletágban. Elindul az FHB prémium lakossági üzletága, amelytől a forrászerkezet további diverzifikációját várják, a látra szóló betétek emelkedésétől pedig a forrásköltségek csökkenését remélik. Az NPL-állomány 19-21% között tetőzhet, a megcélzott NPL-fedezettségi szint 55-60%.

4,5 milliárd forint körüli IFRS szerint 2012-es veszteség

Lantos Csaba, a felügyelőbizottság elnöke kiemelte: a magyar számviteli szabályok szerint ugyan nyereséges a bank, de a valós működést jobban mutató IFRS szerint 4,5 milliárd forint körüli veszteséget szenvedett el a társaság. A felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló egyaránt rendben találta az elkészült pénzügyi kimutatásokat. Felszólalásában egy részvényes kiemelte: nem elégedettek a működési környezettel, köszönik azonban a menedzsment kemény munkáját, és bíznak a jobb teljesítményben. A társaság a közgyűlés döntése értelmében osztalékot idén nem fizet, a tavalyi eredményt (-4,464 milliárd forint IFRS szerint) a közgyűlés 100%-os igen szavazati aránnyal jóváhagyta. Lantos Csaba tájékoztatása szerint a vezetői részvényopciós program keretében négyből egy feltétel teljesült csak a banknál, így ilyen részvényjuttatásra nem kerül sor.

Köbli Gyula vezérigazgató: reméljük, jövő ilyenkor már nyereségről számolunk be

Köbli Gyula, az FHB Jelzálogbank vezérigazgatója kiemelte azokat a negatív fejleményeket, amelyek meghatározták tavaly a bank munkáját: ilyen volt a bankadó, a végtörlesztés, az IMF-megállapodás halogatása és a lakáspiac mélypontra kerülése. A lakáspiaci tranzakciók jelentős csökkenése szavai szerint leállt, most alacsony szintû stagnálás tapasztalható. 2012-ben először Köbli Gyula szavai szerint a végtörlesztés foglalta le a bank kapacitásait, utána azonban megújított folyószámla-konstrukcióval, új személyi kölcsönnel és otthonteremtő kamattámogatott hitellel jelentkeztek. Az év során alapvető és alárendelt kölcsöntőke bevonására került sor az FHB-nál (ez javította tőkemegfelelését), a 2009-ben kapott állami kölcsön utolsó részletét viszont novemberben visszafizette a bank. 2012-ben folyamatosan nőtt a lakossági és vállalati számlák száma (előbbi egy év alatt 27 ezerrel több mint 160 ezerre), a bankkártyás tranzakciók számában szintén dinamikus növekedés tapasztalható a banknál. A lakossági oldallal szemben a vállalati hitelek területén sikerült teljesíteni a terveket (kb. 10%-os növekedés), hiszen a bruttó állomány megközelítette a 70 milliárd forintot. A betétállomány ugyan csökkent, de pozitív, hogy a látra szóló betétek aránya nőtt. A nem teljesítő hitelek aránya a banknál közel 19,5%, az 52% körüli fedezettség pedig kissé meghaladja a bankszektor átlagát. Bíznak abban az FHB-nál, hogy a növekedés idén megáll a mostanában tapasztalt lassulást követően. Az Allianz Bank integrációját követően a párhuzamosságok megszüntetése hosszú távon javította az FHB költségszintjét. Köbli Gyula bízik benne, hogy a 2014-es közgyûlésen már elmondhatják, hogy 2013-ban nyereségesek voltak. Az FHB részvényei az utolsó negyedévtől eltekintve közel együtt mozogtak a BUX relatív teljesítményével, év végén azonban a bankadó teljes összegének fenntartása és a tranzakciós illeték bevezetése negatívan befolyásolta a pénzintézetek, így az FHB teljesítményét is.

Spéder Zoltán elnök: emberfeletti munkát végez az FHB

Emberfeletti munkát végzett az FHB 2012-ben, bár a tavalyi év még nem engedte a stratégia igazi kibontakozását, és a számokban még nem teljesen látszik – ismertette Spéder Zoltán, az igazgatóság elnöke. Kiemelte az innovatív szolgáltatásokat és az értékesítési teljesítmény javulását. Megerősödött a lakosság mint a „Család bankja” fókusza (többek között a kibocsátott bankkártyák számának dinamikus növekedése mutatja ezt), emellett a kkv-k felé is nyitottak. Inflációkövető kötvényt (FHB Forte) vezettek be, beléptek az otthonteremtő kamattámogatott hitelek piacára és otthontérképet vezettek be – emelte ki Spéder. Mivel a bank egyik legfontosabb tevékenysége a lakáshitelezés, az árfolyamgát mellett a kamattámogatott hitelezésnek is nagy figyelmet szentelnek. A hitelezésben enyhe trendforduló látszik, tavaly augusztus óta hónapról hónapra növekszik az igények befogadása és a folyósítás, igaz, a meglévő hitelállomány csökkenését ez még nem tudja kompenzálni. A 2009-ben felvett állami kölcsön visszafizetése a banknál folyamatosan mérlegcsökkentő tényező, ugyanakkor a mérlegfőösszeg csökkenése a piaci folyamatokat is tükrözi – ismerte el Spéder. Az adózott eredmény „szomorú, de mínusz”, reméljük, hogy a pozitív tartományban fogunk „elég hamar” végezni – fogalmazott az elnök. 15,5%-os tőkemegfelelésével a jobbak közé tartozik az FHB a magyar bankpiacon – hangzott el. Közép- és hosszútávon a legjobbak között szeretne lenni a társaság a magyar bankpiacon, ugyanazért a jó eredményért ma tízszer annyit kell dolgozni, mint öt-tíz éve – mondta Spéder, megköszönve a tulajdonosok, a menedzsment és a dolgozók munkáját, valamint a felügyelő szervek együttmûködését. Kiemelte az FHB Kereskedelmi Bank új vezérigazgatója, Soltész Gergő munkáját, aki az elmúlt hónapok tapasztalata alapján „méltó utódja” Harmati Lászlónak.

Elkezdődött az FHB közgyűlése

A közgyűlés az alábbi napirendi pontokat tárgyalja meg:

1. Az igazgatóság jelentése a társaság 2012. évi üzleti tevékenységéről, vagyoni helyzetéről, üzletpolitikájáról és az ügyvezetésről.

2. A felügyelőbizottság jelentése a társaság 2012. évi magyar számviteli szabályok szerinti hitelintézeti és IFRS szerinti konszolidált beszámolóiról.

3. A könyvvizsgáló jelentése a társaság 2012. évi pénzügyi kimutatásairól.

4. 2012-re vonatkozóan az üzleti jelentés és beszámoló (MSZSZ és IFRS szerint) elfogadása, döntés az adózott eredmény felhasználásáról.

5. A felügyelőbizottság tájékoztatója a vezetői részvényjuttatási program feltételeinek 2012. évi teljesüléséről.

6. Az igazgatóság tájékoztatója a társaság 2013. évi üzleti tervéről (szóbeli előterjesztés).

7. A javadalmazási irányelvek módosítása.

8. Vezetői részvényjuttatási program feltételeinek elfogadása a 2013-2014. üzleti évekre.

9. Az igazgatóság felhatalmazása saját részvények megszerzésére.

10. Az igazgatóság felhatalmazása a társaság alaptőkéjének felemelésére.

11. Könyvvizsgáló megválasztása és díjazásának megállapítása.

12. Igazgatósági tagok választása (szóbeli előterjesztés).

13. Felügyelő bizottsági tagok választása (szóbeli előterjesztés).

14. Az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok díjazásának megállapítása.

15. A felelős társaságirányítási jelentés elfogadása.

16. A felügyelőbizottság ügyrendjének módosítása.

17. Egyebek.

Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
IMG_20190910_155319