Bank

Orbán a devizahitelekről: nagyon jó az ír magáncsőd, felvettük a kapcsolatot

Portfolio
Felvettem a kapcsolatot az illetékes ír államtitkárral, az ottani magáncsőd intézmény nagyon jó megoldásnak tűnik a 90 napon túl késedelmes hitelek problémájára - mondta a Portfolio.hu szerdai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, az NGM államtitkára. A magáncsőd "jó formájának" bevezetését Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója is támogatta, a bankok képviselői pedig nem zárkóztak el az ötlettől, amennyiben az a jelzáloghitelezés újraindulását segíti.

Árfolyamgát

Sokan nem értik, miről szól az árfolyamgát, illetve bizonyos bankoknál másféle ösztönzők is léteznek, ezért van jelenleg mindössze 37% körül az igénybevevők aránya a jogosultak körében - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A kampány is kevés lesz ahhoz, hogy egy 70%-os arány összejöjjön - vélte.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára szerint jelenleg jobbat nem tudnak kitalálni annak a körnek, amelyik igénybe veszi az árfolyamgátat. Az árfolyamgát elve bevett gyakorlatnak tekinthető külföldön is, de gyakorlati előnyét (hogy ez nem csak átütemezés, de a törlesztés egy részének elengedését is jelenti) nem mindenki érti meg. Az alacsony részvételi arány fő oka a bonyolultsága, és valamennyire a bankok is ellenérdekeltek. Az adósok egy része még kedvezőbb konstrukcióra vár, de erre hiába várnak - jelentette ki Orbán. Kérdésre válaszolva elmondta: lehet szó a program meghosszabbításáról, de kampánnyal még fokozható a népszerűsége.Orbán a devizahitelekről: nagyon jó az ír magáncsőd, felvettük a kapcsolatot
Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Portfolio.hu konferenciájának panelbeszélgetésén.


Az MKB-nál a jogosultak 40% körüli aránya igényelte a konstrukciót - mondta Nagy Gyula, az MKB lakossági üzletágat vezető vezérigazgató-helyettese. A CIB a piaci átlagon van, de telefonos kampányt folytat, hogy minél magasabb legyen az árfolyamgátban részt vevők aránya - mondta Horváth Krisztián, a CIB Bank ügyvezető igazgatója.

90 napon túl késedelmesek

Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke szerint a makrogazdasági helyzet javulása segíthet csak abban, hogy a nem teljesítő hitelek problémája enyhüljön. Szerinte talán a Nemzeti Eszközkezelőt igénybevevők jogosultsági körének bővítése lenne a legjobb megoldás a helyzet rendezésére. Horváth Krisztián megemlítette, hogy a csökkentett törlesztőrészlettel járó átütemezési időszakok lejártát követően is nő a nemteljesítés veszélye. Nagy Gyula szerint az ideiglenes megoldások helyett végleges megoldásra van szükség. A magáncsőd jó megoldás lehet, de csak a jog szigorú betartatása mellett.

Nagy Márton szerint a nem teljesítő hitelek kezelésére jelenleg nincs hatékony program Magyarországon. A bankok irtóznak a magáncsődtől, mert attól félnek, hogy olyan formája fog megvalósulni, amely a jelzáloghitelezés intézményét veszélybe sodorja. Kérdés, a magáncsőd a meglévő szerződésekben milyen változást hoz. Szerinte lehet egyensúlyt teremteni, van jó magáncsőd is. Írország példája szerinte kiegyensúlyozott.Orbán a devizahitelekről: nagyon jó az ír magáncsőd, felvettük a kapcsolatot
Panelbeszélgetés az adósmentő csomagokról.
Orbán Gábor jó iránynak nevezte a tavalyi program valamiféle megismétlését és a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének bővítését a késedelmes hitelek problémájának rendezésére (de ez utóbbiban szerinte nem kellően együttműködők az ügyfelek). Az ír példa nagyon jó - mondta a magáncsőddel kapcsolatban. Elmondása szerint fel is vette a kapcsolatot a témában az illetékes ír államtitkárral. A magáncsőd bevezetéséhez komoly felkészülési idő kell, csodálkoznék, ha már idén bevezethető lenne - mondta Orbán.

Cikkünk az ír magáncsődről:
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5