Előfizetői tartalom

MNB: évi 60-70 milliárdot kerestek a bankok a devizahiteles erőfölényükkel

Portfolio
Évi 60-70 milliárd forint többletbevételt jelentő erőfölényt biztosítottak a bankoknak a devizaalapú jelzáloghitel-szerződések, amit a kamatok egyoldalú változtatásával és az árfolyamrés szélesítésével ki is használtak az ügyfelekkel szemben - állapítja meg az MNB új cikksorozatának második részében Balog Ádám alelnök és Nagy Márton ügyvezető igazgató. Mindez az árfolyam-leértékelődés mellett növelte a törlesztőrészleteket, ami hitelezési veszteség formájában visszaütött a bankok jövedelmezőségére is.

A válság alatt a kezdeti 6-7%-ról 8-9%-ra emelték a bankok a hitelköltséget a devizaalapú jelzáloghitelek esetében annak ellenére, hogy a referenciakamat (CHF-LIBOR) nulla közelébe esett. A törlesztőrészletek ennek következtében 20 százalékkal emelkedtek, ami a bankoknak évi 55-70 milliárd forintos többletbevételt hozott. Az egyoldalú kamatemeléseket a későbbi, 2011. évi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés