Bank

Patai: így elfogadhatatlan a kormány devizahiteles ultimátuma

MTI
A bankrendszer tagjai sikerként könyvelik el a Növekedési Hitelprogramot és szeretnék folytatni - hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke kedden a Magyar Nemzeti Bankban tartott bankárreggelit követően újságíróknak. A bankszövetségben hétfőn komoly vitát folytattak a devizahitelekkel kapcsolatban, és bár ismerik az erőviszonyokat, a november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudják elfogadni, mert a bankrendszer, a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani - közölte Patai.
Összefoglalónk a Növekedési Hitelprogramról:A Növekedési Hitelprogram is terítékre kerül a Portfolio.hu konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


A Magyar Nemzeti Bank elnöke a hazai vezető kereskedelmi bankok első számú vezetőit hívta bankárreggelire kedden.

Ennyit közölt a bankárreggeliről az MNB A Magyar Nemzeti Bank vezetése a jegybankban rendszeresen megtartott bankár reggelik keretén belül ma ismét egyeztetést tartott a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetőivel. A mai találkozón Matolcsy György jegybankelnök és vezető munkatársai Fabrizio Centrone vezérigazgatót (CIB Bank Zrt.), Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót (OTP Bank Zrt.), Wiedner Heinz vezérigazgatót (Raiffeisen Bank Zrt.), Nagy Csaba vezérigazgatót (Magyar Fejlesztési Bank Zrt.), Patai Mihály elnök-vezérigazgató (Unicredit Bank Hungary Zrt.), Rik Scheerlinck vezérigazgatót (K&H Bank Zrt.), Simák Pál elnök-vezérigazgatót (MKB Bank Zrt.), Spéder Zoltán igazgatósági elnököt (FHB Jelzálogbank Nyrt.), Vojnits Tamás igazgatósági elnököt (Takarékbank Zrt.) és Zolnai György elnök-vezérigazgatót (Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.) látták vendégül.

Patai Mihály tájékoztatása szerint a megbeszélés célja a növekedési hitelprogram tapasztalatainak összegzése volt. Elmondta, a devizahitelekről nem volt szó, mindössze pár mondatot váltottak a témában, a jegybankelnök jelezte, hogy a kormány álláspontjának ismeretében fogja saját véleményét kialakítani.

Patai: így elfogadhatatlan a kormány devizahiteles ultimátuma
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a Magyar Nemzeti Bank elnökének és a hazai vezető kereskedelmi bankok vezetőinek találkozója után az MNB épületében 2013. szeptember 10-én.
Kérdésre válaszolva Patai Mihály megismételte a bankszövetség álláspontját, amely szerint közösen kell állni a devizahitelesek megsegítésének költségeit, a bankok már eddig is vállalták, hogy arányosan nagyobb szerepet vállalnak, mint a másik két szereplő, az adósok és a kormány.

Hozzátette: a bankszövetség augusztus végén kétféle változatot tett le a kormány asztalára, amit most is tartanak, ugyanakkor dolgoznak egy harmadik változaton, jövő hétfőn pedig újra összeül a bankszövetség elnöksége, ahol végiggondolják ezt is.

Patai: így elfogadhatatlan a kormány devizahiteles ultimátuma
Patai Mihály kifejtette, hogy nem lehet több ezer milliárd forintot átváltani svájci frankra vagy euróra a nemzeti bank támogatása nélkül. Példakánt említette, ha minden bank úgy döntene, hogy átváltja forintra a svájci frank hiteleket, akkor óriási kereslet keletkezne a svájci frank iránt. Szerinte 12 milliárd svájci frankra, több ezer milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ezt programot végigcsinálják. Ezzel napokon belül szétvernék a forint árfolyamát, ez mindeninek rossz lenne, a forint árfolyama beláthatatlanul elromlana, ennek pedig direkt hatása lenne az árakra.

Utalt arra, hogy a bankszövetségben hétfőn komoly vitát folytattak a devizahitelekkel kapcsolatban, és bár ismerik az erőviszonyokat, a november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudják elfogadni, mert a bankrendszer, a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani. Patai Mihály szerint naivitás, hogy a bankszektor önmagában meg tudná ezt oldani, az árfolyamot a gazdaságpolitika határozza meg, a pénz árát, a kamatlábat a jegybankban határozzák meg, amelyre még rájön az országfelár - ha jó a gazdaságpolitika, akkor ez olcsó, ha rossz, akkor drága -; vagyis a 3,8 százalékos alapkamatra rájön egy 3 százalékos országfelár, amire 1 százalékos ügyfélfelár adódik, és félszázalékos profit. Így jön ki a 8-9 százalékos kamatláb. Nem lehet gazdaságpolitika és kormány nélkül ezt a kérdést megoldani - mondta.

Megjegyezte: támogatás nélkül a jól alakuló hosszú távú inflációs célt el lehetne felejteni, hiszen a magyar gazdaság nyitott, s ezért makrogazdasági szükségszerűség, hogy a bankrendszer tagjai és a kormány közösen találja meg a megoldást.

A Növekedési Hitelprogram is terítékre kerül a Portfolio.hu konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
Frankfurt Stock Exchange
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
oktatás shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
oktatás shutter