Bank

Magyarország is csatlakozik a nagy európai bankvizsgálathoz

Portfolio
Félreértésen alapulnak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint az MNB az eurózónán kívüli országok többségétől eltérő módszertannal hajtaná végre jövőre a hazai bankok átvizsgálását - hívja fel a figyelmet a hazai Pénzügyi Stabilitási Tanács a sajtóközleményében. Eszerint Magyarország az Európai Bankhatóság koordinálásával végrehajtott Átfogó Értékelésekhez csatlakozik, az Európai Központi Bank vizsgálataihoz igazított ütemtervvel.
A közlemény így fogalmaz: "Nemrégiben félreértések jelentek meg a sajtóban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részvételéről az Európai Bankhatóság (EBA) ajánlásával végzett európai eszköz-értékelésekről és stressztesztekről, valamint az MNB közös módszertanhoz való hozzáállásáról.

2014 folyamán az Európai Központi Bank (EKB) egy három fázisból álló Átfogó Értékelést végez majd el az eurózóna bankjaira, ami a banki kockázatok áttekintését, az eszközök besorolásának és értékelésének átvilágítását, valamint egy, a sokk-ellenálló képességet mérő stressztesztet foglal magába. Utóbbi célja egy kis valószínűségű, igen súlyos, de nem elképzelhetetlen eseménysorozatnak a bankrendszer szolvencia helyzetére gyakorolt következményeinek vizsgálata. A nem eurózóna tagországok az EBA koordinálásával végeznek ugyanilyen vizsgálatokat a nagybanki körben az EKB-hoz igazított ütemtervvel.

Az EBA által koordinált Átfogó Értékelésekben az MNB is részt vesz. A közös EKB-EBA alapelvek, ajánlások, módszertan alapján a 2013 év végi adatokon megtörténik majd az EU 50 legnagyobb bankja közé tartozó hazai felügyeletű bankcsoport átfogó átvilágítása. A kockázat-felmérés és az eszköz-átvilágítás tekintetében az MNB szorosan követi az EBA iránymutatásait. Az átstrukturált és nem teljesítő kitettségek esetében az MNB az EBA által bevezetett egységes definíciókat az implementációra vonatkozó határidőknek megfelelően alkalmazni fogja.

Megjegyezzük továbbá, hogy az MNB rendszeresen készít a teljes hitelintézeti szektort átfogó stresszteszteket, melyet a "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" című kiadványában publikál félévente. A stresszteszteknél kétféle megközelítést, mind az egyedi banki szintről kiinduló, úgynevezett "alulról - felfelé " (bottom-up) építkező módszert, mind pedig a rendszerszintű adatokból levezethető, "felülről - lefelé" (top-down) tekintő eljárást alkalmaz az MNB.

Az MNB által alkalmazott tesztek az EKB-EBA által használtnál szigorúbb feltételekre épülnek. Ennek hátterében egyrészt az óvatosabb megközelítés, másrészt a hazai sajátosságok (pl. devizahitelezés) figyelembe vétele áll. Végül, az MNB likviditási stressztesztet is készít, melynek célja a likviditási sokkok hatásának felmérése a bankrendszer állapotára."
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock