Bank

Patai: ősszel végleges megoldás jöhet a devizahitelekre

Portfolio
A kilakoltatási moratóriumnak hosszú távon káros hatása lesz a lakáshitelezésre - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Patai Mihály úgy fogalmazott, hogy ha a moratórium tartósan bent maradna rendszerben, nem nyújtanának jelzáloghitelt a bankok, mert a jelzálogjogot nem lehet érvényesíteni. Jelezte: arra számít, hogy ősszel születik végleges megoldás a devizahitelesek problémájára.
Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása megkérdőjelezi a jelzálog alapú lakáshitelezés filozófiáját.

"Ha a kilakoltatási moratórium tartósan bent maradna a rendszerben, mely bank fog nyújtani úgy lakáshitelt jelzálogra, hogy a jelzálogot nem lehet érvényesíteni? - tette fel a kérdést Patai Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában. A bankszövetség elnöke szerint "mindenkinek érdeke, hogy a végére jussunk ennek a dolognak".

Jelezte: arra számít, hogy ősszel születik végleges megoldás a devizahitelesek problémájára.

A bankszövetség elnöke úgy vélte, hogy két területen lehet megoldás. Az egyik a Kúria által az Európai Bírósághoz is eljuttatott vételi és eladási árfolyam közötti különbség problémája. Ebben szerinte születik majd egy jogegységi jellegű határozat a legfelsőbb bírói intézmény részéről és ennek következményeként lehet döntés a középárfolyam-kérdésben.

"Vélhetően valamiféle visszatérítésre lesznek a bankok felkérve vagy kényszerítve" - vélekedett.

Patai Mihály szerint a másik megoldás az árfolyamgát.

Emlékeztetett arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már több alkalommal nyilatkozott e kérdésben.

"Úgy gondolom, ezek olyan jelzések voltak a társadalomnak és a bankszektornak, hogy ebben az irányban kell megtalálnunk a megoldást" - tette hozzá.

A bankszövetség elnöke rámutatott, hogy a kilakoltatások nagy részéért nem a pénzintézetek a felelősek, hiszen a legtöbb adósság az áramszolgáltatással és a parkolással összefüggésben keletkezik. Jelezte: egyetért azzal, hogy a kormány foglalkozik ezzel az égető társadalmi problémával, és együttérez az adósokkal.

A Magyar Bankszövetség elnöke arról is szót ejtett, hogy sikeresnek tartja a jegybank növekedési hitelprogramját.

Utalt arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának első ütemében, tavaly július óta körülbelül 850 milliárd forint olcsó pénz jutott a bankrendszerbe; ez a teljes hitelállomány hét százaléka, a kis- és középvállalkozások esetében pedig az egyötöde.

Ez egy siker - hangsúlyozta a bankszövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a második ütem valóban lassúbb, de általában ez a dolgok természete. Hiszen az elején mindenképpen a drága hitel kiváltása volt a hitelezés mozgatórugója, míg a második ütemben a fejlesztéseket helyezték előtérbe, és a megszigorított feltételeknek sokkal nehezebb megfelelni.

"Mindazonáltal a programnak sikerült megmozdítania a hitelszámokat, megemelkedett a hitelvolumen, ez a hitelugrás a GDP-számokban is érzékelhető volt. Bejött az a tankönyvi alaptétel, hogy a növekedéshez hitel kell" - hangsúlyozta Patai Mihály.

Arra is rámutatott, hogy a hitelezési kedv és lehetőség nem egyetlen egy okból csökkent az elmúlt években.

"Olyan átalakuláson megy keresztül a magyar bankrendszer, ami egy új helyzetet fog teremteni, új ortodoxiáról fogunk beszélni. Matolcsy úr a növekedési hitelprogrammal nem unortodox, hanem egy új ortodoxiát képvisel - fogalmazott a bankszövetség elnöke.

Patai Mihály emlékeztetett, hogy a "reál hitel volumene" drasztikusan, közel egyharmaddal csökkent az elmúlt öt évben, tehát a jegybanki hitelprogramra mindenképpen szükség volt.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter