Előfizetői tartalom

92 milliárd forint az OTP-nek is fáj

92 milliárd forint. Ennyi veszteséget ért el az OTP tavaly Oroszországban és Ukrajnában. Az orosz OTP most először volt veszteséges, de az ukrán bank 2009-ben is belefutott egy több mint 40 milliárd forintos bukóba, és a kilátások sem túl biztatóak, a menedzsment idén is mindkét banknál veszteséggel számol. Mi a megoldás? Maradhat az OTP mindkét országban, és várhatják, hogy minden jóra fordul, ha viszont az alacsony olajárak miatt tartósan gyenge marad az orosz gazdaság, és az orosz-ukrán konfliktus is elhúzódik, akkor végignézhetik, ahogy évről-évre elég a tőke és ledarálódik a hitelkönyv. De akár meg is szabadulhatnak a bankoktól. Lassan már az utóbbi opció sem ördögtől való, főleg Ukrajnában, és főként annak fényében, hogy több nyugati bank is megoldást keresett szorult helyzetére, és vagy az EBRD segítségét kérte (BNP Paribas), vagy kivonult (pl.: Erste).

Sokáig sikeres üzleti modellAz OTP orosz leánybankja igazi sikersztori volt az elmúlt években, erről a Portfolio is beszámolt 2012 elején. A bank a fogyasztási hitelezésben találta meg azt a részpiacot, ahol a nagybankok sokáig nem voltak túlságosan aktívak, így a fáról könnyen elérhető gyümölcsöket szedte le az OTP, a nagy növekedés és a magas marzsok időszaka volt ez....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés