Bank

Deloitte: előnyben a minősített közvetítők

Portfolio
Az Egyesült Államok tőkepiacain befektető pénzügyi intézmények és ügyfeleik esetében sokkal kedvezőbb mértékű forrásadó levonás terhelheti a befektetéseket, amennyiben a pénzügyi intézmények megszerzik a minősített közvetítői (Qualified Intermediary - QI) státuszt. Ezzel nem csak piaci előnyre tesznek szert, hanem egyszerűbbé válik az adminisztráció, közvetlenebbé válhat a kereskedés, azonfelül közvetítő beiktatása sem feltétlen szükséges - állapítja meg a Deloitte.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


Az amerikai befektetési szolgáltatók előnyben részesítik a QI státusszal rendelkező pénzügyi intézményeket. A státuszt nem amerikai, de az amerikai piacon befektető pénzügyi intézmények szerezhetik meg, akik így egyszerűsített módon élhetnek a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményekben biztosított, kedvezőbb forrásadó kulcsokkal. Mivel a nagy adminisztrációs teher miatt gyakran nem megoldott, hogy az amerikai kifizetők ügyfelek szerinti bontásban kapjanak információt a befektetők adóügyi illetőségeiről, sok esetben maximális forrásadó kulcs kerül levonásra.

A QI státusznak való teljes körű megfelelés viszont lehetőséget ad arra, hogy az amerikai befektetésekből származó jövedelmek után a forrásadó kedvezőbb mértékkel, egyszerűsített adminisztráció mellett kerüljön levonásra.

Veszprémi István, a Deloitte adópartnere szerint a magyar befektetők részére történő amerikai kifizetésekből jelenleg sok esetben 30 százalékos forrásadót vonnak le, annak ellenére, hogy az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint, osztalékjövedelem esetén a levonható forrásadó mértéke maximum 15, kamatjövedelem esetén pedig 0 százalék lehet. A kedvezőbb forrásadó kulcs alkalmazásához az szükséges, hogy a befektetők státuszáról megfelelő dokumentációt kapjon az amerikai kifizető. Mivel a QI státusszal rendelkező partnertől kapott információ az amerikai kifizetők számára teljességgel megbízható, a forrásadó levonási kötelezettséget az adott esetben kedvezőbb forrásadó kulcs alkalmazásával, az egyszerűsített információk alapján teljesítik.

Fontos változás a minősített közvetítőkre vonatkozó, 2001. január 1-je óta hatályos szabályozásban, hogy 2014 nyarán az amerikai adóhatóság új QI megállapodást tett közzé annak érdekében, hogy a QI megállapodás rendelkezései összhangba kerüljenek a külföldi bankszámlák adómegfeleléséről szóló törvénnyel (FATCA).

Veszprémi István szerint a teljes körű megfeleléshez a QI megállapodás megkötésén túl dokumentálni kell az ügyfelek adóügyi státuszát, továbbá jelentéstételt is kell teljesíteni. A FATCA tavalyi bevezetésével a szabályozás kritériumainak megfelelő pénzügyi intézmények számára egyszerűbbé vált a QI státusz megszerzése. Az így megkapott státusz üzleti előnyökkel jár, mert kedvezőbb kereskedést tesz lehetővé az amerikai partnerekkel, adott esetben közvetítő közbeiktatása nélkül. Ezen túl a QI közvetlen pénzügyi előnyt is jelent, hiszen a pénzügyi intézmények és ügyfeleik befektetéseiből kedvezőbb mértékű forrásadó kerül levonásra. E két tényező vitathatatlan piaci versenyelőnyt nyújt a pénzügyi intézeteknek.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
baba_baby