Bank

Pert indít a Commerzbank

Portfolio
Pert indított a Commerzbank a Hypo Alpe-Adria-Bank rossz bankjával, a Heta Asset Resolutionnal szemben, miután márciusban fizetési moratóriumot rendeltek el a rossz bank kötvényeinek tőke- és kamatfizetésére. Egyes források szerint a német nagybank összesen 400 millió eurónyi Heta által kibocsátott kötvénnyel rendelkezik - írja a Financial Times.
A lap szerint a Commerzbank május 5-én nyújtotta be a keresetét a Hetával szemben, miután a rossz bank nem teljesítette az egy nappal előbbre eső kamatfizetési kötelezettségét. Egyes források szerint a kereset a Commerzbank által tulajdonolt 400 millió eurót kitevő Heta-kötvények kevesebb mint negyedére terjed ki.

A Heta Asset Resolutiont a Hypo Alpe-Adria-Bank rossz eszközeiből hozták létre, amely a legutóbbi eszközminőségi vizsgálatok során feltárta, hogy a zavartalan működéshez további 7,6 milliárd euróra lenne szüksége. Az osztrák kormány azonban megtagadta a további állami segítséget a banktól arra hivatkozva, hogy az máig nem volt képes leépíteni a nem teljesítő hitelportfóliót kezelő rossz bankját. Az osztrák kormány ezzel már a gyakorlatban is elkezdte alkalmazni az EU bankszanálási irányelvét.

Az ügy azért is kényes, mivel a kibocsátott, összesen 11 milliárd eurót kitevő kötvények többségére az osztrák karintiai tartomány kormánya vállalt garanciát. Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint az osztrák kormány gondolkozik azon, hogy likviditást nyújtson a karintiai tartománynak annak érdekében, hogy az megegyezésre juthasson a kötvénytulajdonosokkal.

A Commerzbank számaiból kitűnik, hogy a német nagybank 200 millió eurós céltartalékot képzett a 400 millió eurós Heta-követelésére. A német felügyeleti hatóság már korábban figyelmeztetett arra, hogy azok a német bankok, amelyek Heta-kötvénnyel rendelkeznek, akár követelések felét is elveszthetik.
A Heta rossz bankkal kapcsolatban az alábbi cikkeinkben írtunk bővebben:

Pert indít a Commerzbank
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek