Bank

Most már kiszállnának a kockázati tőkések a cégekből

Portfolio
A Deloitte által a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében végzett legfrissebb befektetői bizalmi index felmérés szerint a befektetők egyre bizakodóbbak, hosszabb pesszimista időszak után a térség gazdasági kilátásai ismét derűsek. A tőkegyűjtési kedv soha nem volt még ilyen magas.
Mindez többek között az Európai Központi Bank legújabb mennyiségi könnyítésének is betudható, a befektetők egyharmada szerint ugyanis a hitelpiacok egyre likvidebbé fognak válni. Ez az érték több mint kétszer olyan magas, mint a legutóbb felmérés alkalmával.

Most már kiszállnának a kockázati tőkések a cégekből
A felmérés történetében először igaz az, hogy a közép-európai befektetők az elkövetkező fél évben nagyjából ugyanannyi időt terveznek szánni a tőkegyűjtésre (30%), a portfoliómenedzsmentre (33%) és az új befektetési lehetőségekre (37%). A tőkegyűjtési kedv soha nem volt még ilyen magas. A piacot azok a helyi vagy regionális befektetőtársaságok mozgatják, amelyek a régióban működő cégeket támogatják, így vélhetően jó néhány ígéretes középvállalat közül választhatnak majd maguknak célpontot az intézményi befektetők.

A tőkegyűjtésre való összpontosítás azt is jelenti, hogy a befektetőcégek nagyobb arányban szándékoznak pénzre váltani a befektetéseiket - 40%-uk tervezi ugyanis, hogy a befektetéseik eladását helyezi a középpontba, ez a felméréssorozat kezdete óta mért legmagasabb érték. A tőzsdei bevezetés egyre reálisabb lehetőséget jelent, és ebből a közép-európai befektetőtársaságok is hasznot húzhatnak az elkövetkezendő hónapokban. Tekintve, hogy várhatóan nagyobb tőkeáttétel fog rendelkezésre állni, bizonyos befektetések esetében a másodlagos kivásárlások szintén hatékony kilépési stratégiának bizonyulhatnak.

A felmérés másik figyelemreméltó megállapítása, hogy 2013. óta közel háromszorosára, 20%-ra emelkedett a technológiai befektetések iránti érdeklődés. A közép-európai térség egyértelműen bebizonyította, hogy kiváló lehetőségeket biztosít a világszínvonalú technológiai cégek számára, hiszen az elmúlt évtizedben számos sikeres kockázatitőke-befektetés valósult meg a régióban.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül