Bank

Most már kiszállnának a kockázati tőkések a cégekből

Portfolio
A Deloitte által a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében végzett legfrissebb befektetői bizalmi index felmérés szerint a befektetők egyre bizakodóbbak, hosszabb pesszimista időszak után a térség gazdasági kilátásai ismét derűsek. A tőkegyűjtési kedv soha nem volt még ilyen magas.
Mindez többek között az Európai Központi Bank legújabb mennyiségi könnyítésének is betudható, a befektetők egyharmada szerint ugyanis a hitelpiacok egyre likvidebbé fognak válni. Ez az érték több mint kétszer olyan magas, mint a legutóbb felmérés alkalmával.

Most már kiszállnának a kockázati tőkések a cégekből
A felmérés történetében először igaz az, hogy a közép-európai befektetők az elkövetkező fél évben nagyjából ugyanannyi időt terveznek szánni a tőkegyűjtésre (30%), a portfoliómenedzsmentre (33%) és az új befektetési lehetőségekre (37%). A tőkegyűjtési kedv soha nem volt még ilyen magas. A piacot azok a helyi vagy regionális befektetőtársaságok mozgatják, amelyek a régióban működő cégeket támogatják, így vélhetően jó néhány ígéretes középvállalat közül választhatnak majd maguknak célpontot az intézményi befektetők.

A tőkegyűjtésre való összpontosítás azt is jelenti, hogy a befektetőcégek nagyobb arányban szándékoznak pénzre váltani a befektetéseiket - 40%-uk tervezi ugyanis, hogy a befektetéseik eladását helyezi a középpontba, ez a felméréssorozat kezdete óta mért legmagasabb érték. A tőzsdei bevezetés egyre reálisabb lehetőséget jelent, és ebből a közép-európai befektetőtársaságok is hasznot húzhatnak az elkövetkezendő hónapokban. Tekintve, hogy várhatóan nagyobb tőkeáttétel fog rendelkezésre állni, bizonyos befektetések esetében a másodlagos kivásárlások szintén hatékony kilépési stratégiának bizonyulhatnak.

A felmérés másik figyelemreméltó megállapítása, hogy 2013. óta közel háromszorosára, 20%-ra emelkedett a technológiai befektetések iránti érdeklődés. A közép-európai térség egyértelműen bebizonyította, hogy kiváló lehetőségeket biztosít a világszínvonalú technológiai cégek számára, hiszen az elmúlt évtizedben számos sikeres kockázatitőke-befektetés valósult meg a régióban.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Malajzia