Bank

Sok pénzt akarsz keresni? - Légy ott a banki nagytakarításokon!

Portfolio
Egyre nagyobb üzletnek számít részt venni az európai bankok portfóliótisztításában. A Cerberus Capital Management a legnagyobb amerikai befektető az európai hitelek piacán, ez a kockázatitőke-társaság az elmúlt 2 és fél évben több mint 27 milliárd eurónyi követelést vásárolt meg a bankoktól. A Lone Star és a Blackstone is ott az élen - derül ki a Reuters összefoglalójából. Tavaly rekord összegű, 91 milliárd eurónyi nem kívánt hiteltől váltak meg az európai bankok, és ez a PwC szerint idén 100 milliárd euró körül lehet.
A magyar piac is egyre jobban pezseg ebből a szempontból, erről itt írtunk:

Pezseg a piac

Tavaly rekord összegű, 91 milliárd eurónyi nem kívánt hiteltől váltak meg az európai bankok, és ez a PwC szerint idén 100 milliárd euró körül lehet. A Cushman and Wakefield adatai szerint a Cerberus 20 európai portfóliót vásárolt 2013 eleje óta 27 milliárd euró értékben, ezzel a nem teljesítő hitelek legnagyobb vásárolója volt. A Lone Star 20 milliárd eurónyi, a Blackstone 10 milliárdnyi követelést szerzett. Nagy szereplőnek számít az Apollo, az Oaktree, a Kidare Partners és a Kennedy Wilson is ezen a piacon.

Várhatók még bőven tranzakciók A legtöbb hitelt Nagy-Britanniában, Írországban és Spanyolországban értékesítették eddig a bankok, és várhatóan továbbra is nagy lesz a nyomás az itteni bankokon, hogy leépítsék eszközeiket. A brit állami "rossz bank" 13 milliárd fontnyi hitel eladására készül, és készülőben van a GE Capital brit érdekeltségénél, az ír NAMA rossz banknál, a brit RBS-nél és Lloydsnál is eszközeladás. Olaszországban 180 milliárd eurónyi rossz hitel vár a sorsára, míg Romániában az Erste Bank értékesít 2 milliárd eurónyi követelést.

Jó befektetés

A követelésvásárlók jellemzően eredeti értékük alatt, diszkontáron vásárolják meg a követeléseket, amelyekre egyébként a bankok sokszor nagy arányban értékvesztést képeztek. Például:
  • a Cerberus a múlt héten 41%-os árat fizetett az RBS 550 millió fontos portfóliójáért,
  • tavaly decemberben pedig csak 23%-ot adott az RBS 4,8 milliárd fontnyi rossz minőségű ír hiteléért.

A vásárlók a nyomott árnak köszönhetően jellemzően 15-20%-os hozamot várnak el befektetésüktől, lévén, hogy nagy kockázatú lehetőségekről van szó. Ami az értékesítő bankokat illeti, mivel pótolólagos veszteség nem mindig keletkezik náluk a nyomott áron történő eladás során sem a már korábban megképzett értékvesztés miatt, sokszor inkább megkönnyebbülésként értékelik a tranzakciót, hiszen:
  • tőkét szabadít fel náluk más tevékenységek végzéséhez,
  • megszabadulnak a követelés (sok esetben ingatlanok) kezelésének költségeitől.

A vásárlók várhatóan a jövőben is aktívak lesznek a nem kívánt (bedőlt vagy az eladó számára nem stratégiai jellegű) banki eszközök piacán. Elsősorban az alábbi szereplőkkel üzletelnek e nagy amerikai befektetők:
  • eszközleépítést folytató bankok,
  • a rossz minőségű eszközök kezelésére (államilag vagy magánúton) létrehozott "rossz bankok".

A PwC tanácsadócég portfólió-tanácsadási vezetője, Richard Thompson szerint közel 5 évig még bőven akad nem kívánatos eszköz az európai bankoknál, hiszen ezek értéke közel 2000 milliárd euró. Az amerikai befektetők sok esetben már az amerikai piacon nagy tapasztalattal rendelkeznek (pl. sup-prime hitelekbe is fektettek), de most már Európa is vonzó piac számukra, hiszen:
  • kellően alacsony szintre került a nem kívánatos banki követelések ára,
  • minél nagyobb a megvehető állomány, annál jobban kiszámítható ezek megtérülése.

Más dimenzióba kerülnek az adósok

Thompson szerint idővel a nagy követelésvásárlók egyre nagyobb adat- és reputációs előnyt, valamint piaci tapasztalatot szereznek partnereiknél, így várhatóan tovább dominálják a piacot. Több kritika is érte már azonban a kockázatitőke-társaságokat, például:
  • állítólag sokszor nem kapnak értesítést az ügyfelek, hogy a hiteltartozásukat a jövőben valaki más követeli rajtuk,
  • egyes szereplők a panaszosok szerint túl agresszívak a törlesztőrészletek beszedésében.

A Berg partnere, Alison Loveday utóbbit azzal magyarázza, hogy míg a bankok érdekeltek az ügyfél teljes életciklusának nyomon követésében, a követelésvásárlók érdekeltsége kimerül a vásárlást követően a minél gyorsabb és magasabb megtérülés elérésében. Igaz, a követeléskezelő specialistákat kevésbé aggasztják az adóssal kapcsolatos rossz precedensek és erkölcsi kockázatok, mint a bankokat, így gyakoribbak az olyan esetek, hogy például elengedik a hitel felét, ha a másik felének törlesztését a rosszul fizető ügyfél egy bizonyos határidőre teljesíti.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
usa wall street trader