Bank

Kiugró nyereség a Budapest Banknál

Portfolio
2015 első félévében 15,7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint a Budapest Bank. Az év végére várthoz képest kiugró nyereség mögött a bizonyos kulcs szegmensekben elért növekedés mellett a javuló céltartalék-képzés, valamint egyszeri eredményjavító tételek is állnak - írja közleményében a bank.
A Budapest Bank csoport a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás miatti állománycsökkenés következtében jelentős összegű értékvesztést szabadított fel, ami javította céltartalék-képzését (-2.342 milliárd forint), és növelte a bank féléves eredményességét. Eltekintve a devizahiteles elszámoláshoz köthető összegektől, az előző év azonos időszakához képest szinten maradt az üzleti tevékenységhez kapcsolódó értékvesztés-képzés.

A nyereségtermelő képességre negatívan hatott az elszámolás nyomán csökkenő portfolió, a csökkenő alapkamat környezet, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás. Mindezek ellenére együttesen az egyszeri eredményjavító tételekkel, pl. eszközeladásból származó bevételekkel együtt, 15,7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a bankcsoport.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (519,8 milliárd forint) 8%-kal csökkent, amiből 6% az elszámolás hatásának tudható be, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 10%-kal lett alacsonyabb (536,7 milliárd forint). A bank működési költségei, 5%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya 11,8%-kal 336,96 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az autóhitel-portfolió 12,8%-kal, a jelzáloghitelek állománya 13%-kal, a fedezetlen hitelek állománya pedig 9%-kal zsugorodott. A fedezett hitelek állománycsökkenésének hátterében a devizahiteles elszámolás portfoliócsökkentő hatása áll, amelyet azonban részben ellensúlyoz, hogy a bank 7%-kal növelte az új jelzáloghitelek kihelyezését.

A Budapest Alapkezelő teljes kezelt vagyona 15,8%-kal (520,2 milliárd forintra) növekedett az előző év azonos időszakához képest, alapokban kezelt vagyona pedig 465,3 milliárd forintra nőtt (forrás: BAMOSZ).

A bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága hitelállományát* szinten tartotta (432 milliárd forint). Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 19%-kal 283 milliárd forintra nőtt, a mikrovállalkozások hitelállománya pedig 13%-kal növekedett. Ezen felül a bankcsoport lízingállományát 17%-kal, 51,8 milliárd forintra növelte az előző év azonos időszakához képest, és 39%-kal több új lízinget helyezett ki az első hat hónapban. A vállalati üzletág eredményeihez hozzájárult az MNB Növekedési Hitelprogramban való aktív részvétel is, amely második szakaszában a bankcsoport összesen 97,6 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 12%-át helyezte ki 2015. június 30-ig.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste